Blokzinciri teknolojisinin işlevselliği kripto para birimlerinin ötesine geçti. Teknoloji artık tedarik zincirleri, tıp ve noterler gibi alanlarda kayıtları saklamak için kullanılmak üzere gelişti. Blokzincirinin kullanılabileceği bir diğer alan ise fikri mülkiyet.

Blokzincirinin doğası, değiştirilemez bir kreasyon ve sahiplik geçmişi sağlar. Bu da bir fikri mülkiyet sahibi için oldukça önemlidir. Değiştirilemez sahiplik geçmişi başka bir kişinin o mülkiyet üzerinde hak iddia etmesine engel olur.

Blokzinciri tabanlı akıllı sözleşmeler ek bir güvenlik katmanı oluşturarak lisans sağlamak veya telif hakkı almak için kullanılabilir. Ayrıca blokzinciri, kullanıcı verilerinin korunması için de oldukça değerli bir araç olabilir.

Fikri Mülkiyet ve Blokzinciri

Blokzincirinin sunduğu faydalar oldukça dikkat çekici, ancak yine de fikri mülkiyet verilerinizi blokzinciri kullanarak saklamaya karar verirseniz, fikri mülkiyet hukuku konusunda eğitimli profesyonele danışmak isabetli olacaktır. Bir fikri mülkiyet avukatı, kreasyonlarınızı en iyi şekilde nasıl koruyacağınıza dair seçeneklerinizi tartışabilir. Bir kişinin çalışmanızı ihlal etmeye çalışması veya sahipliğinize itiraz etmesi durumunda avukat, kanıt toplama ve dava süreci boyunca değerli rehberlik sağlayabilir. Blokzinciri ise tüm bu süreçleri kolaylaştıran etkili bir teknoloji olarak kullanılabilir.

Değiştirilemez bir yapıya sahip olan blokzincirine kaydedilen verilerin değiştirebilmesi için ağa dahil olan tüm bloklarda değişiklik yapılması gerekir, ancak mevcut bilgisayar gücüyle bu pek de mümkün bir senaryo değil. Dolayısıyla blokzinciri teknolojisiyle kaydedilen sahiplik geçmişi, telif hakları ve fikri mülkiyet savunması için etkin bir şekilde kullanılabilir.

Kurcalamaya karşı dayanıklı olmasının yanı sıra blokzinciri teknolojisi, mülkiyetin kolay bir şekilde izlenmesine de olanak tanır. Böylelikle sahipliğe karşı bir itiraz geldiğinde kanıt olarak rahtlıkla kullanılabilir. Üçüncü şahıslar sahiplik zincirini görebileceği için mülkiyetin izini sürmek, kanıt toplama sırasında zaman ve kaynak tasarrufu sağlar.

Bu aynı zamanda orijinal çalışmaları saklamak, patentler veya ticari markalar için başvuru tarihini göstermek için de kullanılabilir. Ayrıca kayıtlarınızı saklamak için blokzinciri kullanmak, verilerinizin yalnızca ulusal bir patent ofisi yerine uluslararası olarak saklanmasına imkân tanır.

Akıllı sözleşmelerin işlevi

Akıllı sözleşmeler, kişinin fikri mülkiyetini korumak için blokzincirini uygulamasının faydasını artıran bir unsur. Akıllı sözleşmeler blokzincirinde yaşar ve koşullar karşılandığında blokta depolanan bilgilere erişime izin vermek gibi eylemler gerçekleştirebilir. Bu işlevi kullanarak bir sahip, fikri mülkiyete erişmek isteyen kullanıcılara, o kullanıcının dijital imzasını kabul ederek lisanslar verebilir. Sahip bu şekilde bir kişinin çalışmalarına erişimini de reddedebilir. Ayrıca akıllı sözleşmeler, bir sözleşme oluşturarak fikri mülkiyeti kullanan ve bunlara erişen kişilerden telif ücreti toplamak için de kullanılabilir.

Blokzinciri verilerin nasıl kaydedileceğini belirlerken göz ardı edilmemesi gereken bir teknoloji. Teknoloji, kripto para birimlerinin çok daha ötesine geçmiş durumda. Blokzinciri artık telif hakkı ve patent gibi çalışmalar adına değerli fikri mülkiyet verilerinin depolanması için de güvenli bir seçenek sunuyor.

TikTok telif hakkı ihlallerinde blokzincirini nasıl kullanıyor?

Kaynakiotforall