Juniper Research’ün verilerine göre IoT sensörleri ve izleyicileriyle birlikte kullanılan blokzinciri teknolojisi , yanlış etiketlenmiş, seyreltilmiş veya ikame edilmiş gıda maddeleri de dahil olmak üzere gıda sektöründeki sahtekarlığı azaltacak.

Blockchain: Temel Dikey Fırsatlar, Eğilimler ve Zorluklar 2019-2030” başlıklı araştırma, blokzincirinin tedarik zincirlerini düzene sokarak perakendecilerin maliyetlerini azaltacağını ve daha kolay yasal uyumluluk ve verimli gıda geri çağırma süreci sunacağını ortaya koyuyor. Daha detaylı olarak 2024 yılına kadar blokzinciri, tedarik zincirindeki yiyecekleri değiştirilemez bir şekilde izleyerek küresel olarak 31 milyar dolarlık gıda tasarrufu sağlayacak.

Araştırma yazarı Dr. Morgane Kimmich araştırmayla ilgili olarak: “Bugün, gıda tedarik zincirindeki şeffaflık ve verimlilik, her bir şirketi aracılara ve kağıt tabanlı kayıtlara güvenmeye zorlayan opak verilerle sınırlı. Blokzinciri ve IoT (Nesnelerin İnterneti), tedarik zincirindeki tüm aktörler için zamandan, kaynaklardan ve sahtekarlıktan tasarruf sağlayan varlıkları izlemek ve takip etmek için değişmez, paylaşılan bir platform sağlar.” ifadelerini kullanıyor.

Araştırmada, IoT ve blokzincirinin çiftçilerden perakendecilere ve tüketicilere kadar tedarik zincirine katılan oyunculara önemli bir değer katacağı belirtiliyor. Blokzinciri ve yapay zeka uzun prosedürleri otomatik akıllı sözleşmelerle değiştirerek tedarik zincirlerine maliyet azaltma, risk azaltma ve şeffaflık sağlıyor. Juniper Research, blokzinciri satıcılarının gıda üretim pazarındaki paydaşlara hitap etmek için IoT ortaklıkları aramasını öneriyor.

KaynakJuniper Research