CB Insights’ın verilerine göre blokzinciri girişimleri 2021’in ikinci çeyreğinde toplam 4,3 milyar dolar yatırım toplayarak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 9 kat artış sağladı.

İkinci çeyrekte bir blokzinciri şirketi için en büyük yatırım turu, ödeme ve dijital para birimi şirketi Circle’a yapılan 440 milyon dolarlık yatırım olarak gösteriliyor. İnsanların dijital para birimlerini saklamaları için donanım cüzdanları geliştiren Ledger ise 380 milyon dolar toplayarak bu çeyrekteki en büyük ikinci yatırım turunun sahibi oldu.

Ledger CEO’su Pascal Gauthier’in geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklama bugünkü yatırım rekorlarının temelinde ne olduğunu da açıklıyor: “2018′deki son yatırım turunu gerçekleştirdiğimizde finans kurumları oyunun içinde değildi. Artık dünyadaki her büyük finans kurumunun kriptoya yatırım yapmak için ya bir planı var ya da bir planı üzerinde çalışıyor.

Bu verilerle birlikte girişim yatırımcılarının son zamanlarda düşüş gösteren kripto para birimi fiyatlarından da etkilenmediği görülüyor. ABD merkezli kripto borsası Coinbase halka açıldığında Bitcoin 65.000 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış, ancak bu zamana kadar neredeyse yarıdan fazla değer kaybetmişti. Dünyanın en büyük ikinci dijital parası olan Ether de geçtiğimiz Mayıs ayında 4.000 doların üzerine çıkarak rekor kırmış ancak yine neredeyse %50 oranında değer kaybetmişti.

CB Insights kıdemli analisti Chris Bendtsen’in konuya yönelik açıklamaları şöyle: “Mevcut oranda devam ederse blokzinciri yatırımları bir önceki yıl sonu rekorunu kıracak – 2018′de toplanan toplamın üç katından fazla. Blokzincirinin rekor finansman yılı, kripto para birimleri için artan tüketici ve kurumsal talep tarafından yönlendiriliyor. Kısa vadeli fiyat oynaklığına rağmen, VC firmaları ana akım bir varlık sınıfı olarak kriptonun geleceği ve blok zincirinin finansal piyasaları daha verimli, erişilebilir ve güvenli hale getirme potansiyeli konusunda hala iyimser.

Geçtiğimiz ay, Andreessen Horowitz 2,2 milyar dolarlık kripto para odaklı bir fon başlatmıştı. Silikon Vadisi merkezli risk sermayesi şirketi bir açıklamasına, “Bir sonraki bilgi işlem inovasyon dalgasının kripto tarafından yönlendirileceğine inanıyoruz” açıklamalarında bulunmuştu.

2021’in ikinci çeyreğinde kripto ve blokzinciri yatırımları artışta

KaynakCNBC