Blokzinciri analiz firması Flipside Crypto, blokzinciri oyunlarından elde edilen kazanca dair fikir veren bir rapor yayımladı. Firma karşılaştırma için en çok gelir elde eden 3 oyunun verilerini kullanıyor: CyrptoKitties, Unchained Gods ve My Cyrpto Heroes.

Kasım 2017’de piyasaya sürülen CyptoKitties, kullanıcıların Ethereum blokzinciri üzerinden sanal kedi yetiştirmesini, toplamasını ve satmasını sağlıyor. Oyun kripto sektöründe büyük ses getiren ilk dijital varlık oyunu oldu. Hatta öyle bir ses getirdi ki Aralık 2017’de Ethereum ağını tıkadı. O dönemde işlem sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken ağ önemli ölçüde yavaşlamıştı.

Sanal kedi yetiştirebildiğiniz CyrptoKitties ilk yılında yaklaşık 6,9 milyon dolar kazandı. Oyuncular ise kendi aralarındaki açık artırmalar aracılığıyla 20 milyon dolar gelir elde etti. Oyunda bulunan sanal kedilerin bir nadirlik seviyesi oluyor. Buna göre kedilerin değeri değişebiliyor. Örnek verecek olursak nadir bir sanal kedi oyunda 600 ether yani yaklaşık 150 bin dolara satılmıştı.

Temmuz 2018’de piyasaya sürülen Gods Unchained ise yine Ethereum tabanlı bir kart oyunu. Magic The Gathering ve Hearthstone’a benzeri bir oyun olan Gods Unchainedi oyunculara dijital varlıklarının gerçek sahipliğini veriyor. Oyun ilk yılında 4,2 milyon dolar gelir elde etti. Oyuncuları ise bu zamana kadar 237 bin dolar kazandı.

Blokzinciri üzerinden milyon dolarlar üreten bir başka oyun ise My Crypto Heroes. Ethereum tabanlı bir rol yapma younu olan MCH, kullanıcılara tarihe ilham verem kahramanlarla maceraya çıkma, nadir eşyalar bulma ve çeşitli görevler yapma imkanı sunuyor. Eylül 2018’de piyasaya sürülen oyun ilk yılında 1,5 milyon dolar gelir elde etti. Oyuncuları ise 118 bin dolar kazandı.

Blokzinciri teknolojisi bu tür oyunlarda genellikle dijital varlık takası için kullanılıyor. Kullanıcılar oyun içi eşyalar satın aldıklarında oyun şirketi bu ürünü oyuncuya lisanslıyor. Blokzinciri teknolojisi sayesinde oyuncular satın aldıkları ya da kazandıkları bu eşyalar üzerinde gerçek sahiplik kazanıyorlar. Daha sonra bunlar dijital para birimi karşılığında satılabiliyor veya diğer oyuncularla takas edilebiliyor. Blokzinciri oyunları bu seviyede kazandırdığı sürece önümüzdeki yıllarda daha fazla blokzinciri tabanlı oyun görmemiz muhtemel.

Blokzinciri 2020’de oyun sektöründeki güveni güçlendirecek

KaynakFlipSideCrypto