Sınır ötesi ödemeler zorluklarla dolu bir alan. Uzun belge takiplerinden karmaşık sözleşmelere kadar, büyük finans kurumları bile bunlarla sıkıntı yaşayabiliyor. Blokzinciri teknolojisi ise süreci kolaylaştıran bir araç olarak kullanılabilir.

Birçok blokzinciri girişimi, teknolojinin eşler arası ağları kullanarak ödemeleri daha hızlı onaylayabileceğini ve kurcalamayı ya da hırsızlığı önlemek için değiştirilemez, güvenli bir veritabanı sağlayabileceğini iddia ediyor. Ancak elbette bu bir soruyu gündeme getiriyor: Blokzinciri, sınır ötesi ödemeleri gerçekçi bir şekilde dönüştürebilir mi yoksa düzgün bir şekilde uygulanması çok mu karmaşık? Veya bir teknoloji olarak blokzinciri, sınır ötesi ödemeler gibi karmaşık bir görevi yerine getirmeye henüz hazır değil mi?

Mobile Payments Today, konuyla ilgili olarak Nash.io satış lideri Kellogg Fairbank ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.

S: Blokzinciri sınır ötesi ödemeleri hangi yollarla dönüştürebilir?

C: Mevcut bankacılık kanallarından uluslararası bir ödeme göndermek karmaşıktır. Birkaç aracı ile birden fazla adım söz konusudur ve fiyatlar her zaman şeffaf değildir. Blokzinciri, süreci kolaylaştırır. Eşler arasıdır ve her işlem dağıtık bir defterde saklanır. İşlemler ağ tarafından doğrulandığından, güven oluşturmak için artık aracıya gerek yoktur. Bu da fahiş ücretleri ve ödemelerdeki gecikmeleri azaltır. Yani alıcı, transfer edilir edilmez paraya erişim sağlar. Akıllı sözleşmelerin kullanılması ise blokzincirindeki sınır ötesi ödemelerde bölünmüş ödemelere ve ayrı komisyonlara izin verir.

S: Blokzinciri akıllı sözleşmelere nasıl güç verir?

C: Akıllı bir sözleşmenin güzelliği, iki taraf arasında bilgisayar kodu biçiminde bir anlaşma olması, halka açık bir blokzincirinde saklanması ve değiştirilememesidir. Denizcilik gibi eski usul bir işi düşünün. Akıllı sözleşmeler, dünyanın diğer ucuna bir şey gönderilmeden önce toplam ağırlığı, içeriği, fiyatı ve ödemeyi yakalama sürecini güçlendirmek için kullanılabilir. Bu akıllı sözleşme ile gönderi alındıktan sonra son ödeme yapılabilir.

S: Bu alanda blokzincirinin benimsenmesini engelleyen nedir?

C: Blokzinciri, 90’ların sonundaki internete benzer şekilde, henüz emekleme aşamasında. En popüler zincirler Bitcoin ve Ethereum, her ikisi de ölçeklendirme ve işlem ücretleriyle ilgili sorunlarla karşı karşıya. Dolayısıyla birçok yönden teknoloji henüz tam olarak hazır değil.

Benzer şekilde, blokzinciri hala yeterince teknik ve birçok tüccar benimsemek için acele etmiyor. Bu nedenle kullanıcı dostu arayüzler bir zorunluluk haline geliyor. Son olarak, blokzinciri projelerinin spekülasyon konusu olduğu gerçeği ve kripto varlıklarının kötü şöhreti de söz konusu. Şirketler, kripto para birimini kabul ederken kendilerini buna maruz bırakmak istemiyorlar. Elbette bu sınırlamaların üstesinden gelmek için çözümler geliştiren projeler var: Ölçeklendirme, erişilebilirlik ve piyasa riski.

S: Büyük bankaların veya daha küçük fintech’lerin blokzinciri ile yol göstereceğini düşünüyor musunuz?

C: Bugün geleneksel fintech şirketlerinin büyük bankalarla çalışma şekline de benzer bir şey olacağını düşünüyorum. Örneğin, bireysel banka hesapları sunmak için geleneksel bir bankayla çalışan bir eşler arası uygulamayı düşünün. Blokzinciri ve geleneksel finans, birlikte çalışmanın yollarını bulacaktır. Teknoloji yükselmeye başladığında, geleneksel oyuncular kendi ürünlerini entegre etmek ve geride kalmamak için blokzinciri endüstrisindeki öncülerin uzmanlığına ihtiyaç duyacak. Aynı şekilde blokzinciri fintech’leri, nakit / kripto arayüzleriyle başa çıkmak için bankalarla ortaklıklar kurmaya devam edecek.

S: Sınır ötesi ödemeler söz konusu olduğunda blokzincirinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

C: Dijital para birimleri daha yaygın hale geldikçe, küresel olarak sınır ötesi işlemlere güç sağlamak için birkaç dijital para biriminin kullanıldığını görüyorum – az sayıda evrensel token, büyük olasılıkla sabit paralar, bazıları merkez bankaları tarafından destekleniyor, bazıları ise desteklenmiyor. Belki tek bir standart ortaya çıkabilir. Daha yavaş işlemlere veya daha değişken ilişkili varlıklara sahip diğer zincirler, kullanım durumlarını değer depoları veya spekülasyon nesneleri olarak bulacaktır.

Blokzinciri sınır ötesi ödemeleri nasıl dönüştürecek?

KaynakMobile Payments Today