Dünyanın dört bir yanından girişimler, kitlesel fonlamayı geleneksel risk sermayesine karşı  bir alternatif olarak görüyorlar. Bugüne kadar, kitlesel fonlama girişimleri 34 milyar dolar yatırım aldı. Ancak geleneksel çözümlerin problemleri var ve blokzinciri bunları çözebilir.

Milyarlarca dolarlık bir sektör haline dönüşen kitlesel fonlama giderek belirli konularda daha fazla rahatsızlık yaratıyor. Bu problemlerin çözülmesi için blokzinciri bir çare olabilir. Bunlara yakından bakacağız;

Merkezi Olmayan Kitlesel Fonlama Platformları

Kickstarter ve Indiegogo gibi geleneksel kitlesel fonlama platformları son yıllarda milyarlarca dolar kaynak sağladı, ancak bu akıştan önemli bir pay alıyorlar. Her iki platformun ücret sistemi aşağıdaki gibi işliyor:

Kickstarter, proje gelirlerinin yüzde 5’ini listeleme ücreti olarak ve Stripe her bir bağış işleminden yüzde 3 + 0,20 dolar kredi kartı işlem ücreti alıyor.

Indiegogo, proje gelirlerinin yüzde 5’ini listeleme ücreti olarak ve Stripe her bir bağış işleminden yüzde 3 + 0,3 dolar kredi kartı işlem ücreti alıyor.

Blokzinciri üzerindeki çözümler aracıları ortadan kaldırıp, destekçilerin ve girişimcilerin akıllı sözleşmeler yoluyla birbirleriyle doğrudan iletişim kurmalarını sağlar. Aracıların kaldırılması da  projeler üzerinde daha az sansüre yol açar. Ancak bugüne kadar yapılan bazı denemeler (The DAO gibi) felaketle sonuçlandı. Öğrenecek ve test edecek çok şey var

Servet Dağılımda Fırsatları Artırma

Dünyadaki servet varlık dağılımı son derece çarpık. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı olan 3 milyardan fazla insan günde 2,50 doların altında gelirle yaşıyor. Günde 1,25 dolardan daha az gelir elde eden 1,3 milyardan fazla insan var. Bu durum “aşırı yoksulluk” olarak tanımlanıyor.

Dünyadaki iki milyar insanın bir banka hesabı bile yok.

Kripto para birimleri, insanların bir banka olmaksızın servetin mikro finansman ile dağıtılmasına izin verebilir. Üstelik bunun için fonlama yapılan tarafların doğrudan paraya sahip olmasına bile gerek yok. Akıllı sözleşmeler pek çok problemi çözebilir.

Aracıların Kaldırılması

Kitlesel fonlama platformları üçüncü aracı kurumlarla kirlenmiş durumda. Kitle fonlamaya çıkacak girişimlerin kampanyaları için hangi platformun en iyi seçenecek olacağına karar vermelerine yardımcı olan ajanslar ortaya çıktı. Üstelik bu danışmanlık şirketleri size sadece platform seçmek için değil video çekiminden sosyal medya kanallarında pazarlamaya kadar pek çok hizmet de veriyorlar. Planlı bir pazarlama kampanyası yapmadan herhangi bir kitlesel fonlama platformunda başarılı olmak hayal haline geldi.

blokzinciri platformları bu sorunu çözmeye namzet görünüyor.

Koruma Sağlanması

Blokzinciri platformları toplanan fonların, bir proje sadece belirli aşamalara ulaştığında serbest kalmasını sağlayacak şekilde yapılandırılabilir. Böylece girişimcilerin hiçbir aşamada “projeden vazgeçtik” veya “başarısız olduk buraya kadar” diyerek tüm kaynakları israf etme ihtimali ortadan kaldırılır. Girişimciler ve destekçiler arasındaki beklentiler en baştan belli olur ve bu çerçevede süreç işletilir.

Teşvik ve Destek Ekosistemi

Merkezi olmayan bir kitlesel fonlama platformu aynı zamanda çeşitli görevlerin yerine getirilmesi için topluluğu cesaretlendirebilir. Böylece toplanan fonlar farklı hizmetler için de akıllı sözleşmeler ile hizmet sağlayıcılara ulaştırılabilir. Bu hizmetler şu başlıklarda gerçekleşebilir;

  • İçerik Oluşturma: YouTube videoları, blog gönderileri, Infographic oluşturma, logo / marka tasarımı vb.
  • Sosyal Medya Tanıtımı: Sosyal medyada tanıtım faaliyetleri vb.
  • Anket Oluşturma: Pazar araştırması verilerinin toplanmasına yardımcı olmak için anketlere akış sağlamak
  • Yerelleştirme / Çeviri: Pazarlama materyallerini, ürün açıklamalarını veya ürün kılavuzlarını daha fazla erişim için farklı dillere çevirmek

Bu ödüller, tüm dünyada otomatikleştirilebilen, ölçeklenebilen ve izlenebilen bir “ekonomi” yaratmaya yardımcı olabilir.

ICO / IEO / STO

Son olarak, ICO’lar / IEO’lar / STO’lar var (initial coin offerings/ initial exchange offerings/security token offerings). Bunlar kripto para birimi projelerinin kaynak toplayabildiği gösterdi ve birçok şaşırtıcı görevi yerine getirmeyi başardılar.

Bu çözümler girişimcilerin çok daha etkili kampanyalar yapmalarını mümkün kılabilir. Ancak düzenlemeler yapılmalı ve hukuki problemler mutlaka çözülmeli. Aksi takdirde mevcut tehlikeler deva edecektir.

Sonuç olarak keşfedilmek üzere bekleyen devasa ve yeni bir girişim ekonomisi bizleri bekliyor.