Rusya merkezli Alfa-Bank, bir servis olarak bankacılık (Banking as a Service – BaaS) modelinde bir blokzinciri servisi geliştirdiğini açıkladı.

Alfa-Bank tarafından yayımlanan basın bülteni ile yapılan duyuruda, “Alfa-Bank ve ortağı X5 Retail Group, bankanın kurumsal müşterilerinin ödemelerini, kredi ve mevduat ürünlerini ve holding içindeki likidite havuzunu yönetmelerini sağlayan özelleştirilebilir bir hizmet olarak Dağıtılmış Hazine ve Nakit Yönetimi’ni (Distributed Treasury and Cash Management – DTCM) servisini hizmete almıştır” ifadeleri kullanıldı ve DTCM servisinin bir BaaS modeli ile işletileceği belirtildi.

Alfa-Bank Yenilikler Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Denis Dodon yayımlanan bültende, “Büyük işletmelerde benzersiz şekilde her müşteri için özelleştirme bir zorunluluktur. DTCM ile piyasadaki diğer yapılar arasındaki temel fark, müşterimize sadece bankaya emir göndermek için bir kanal vermek değil, aynı zamanda ürünün iş mantığını şekillendirmek ve gerçekte müşterileri için “özel bir banka oluşturmak” üzere bir servis vermemizdir” açıklamasını yaptı.

Sadece bir müşterinin bankaya emir göndermesine izin veren geleneksel bankacılık modelinin aksine, BaaS modeli, bankacılık ürünlerinin ve hizmetlerinin iş mantığını bankanın dışına taşıyor ve müşterinin gereksinimlerini karşılamak için esnek çözümler ile özelleştirme fırsatı sunuyor.

DTCM, açık bankacılık, açık API, dağıtılmış muhasebe teknolojisi ve akıllı sözleşmeler gibi bir dizi çığır açan çözümü bir araya getiren Waves şirketinin, Waves Enterprise blokzinciri platformu üzerine inşa edilmiş bir uygulama.