Geçtiğimiz on yıl boyunca bulut teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle hayatımız da değişmeye başladı. Nasıl yemek yediğimiz (Postmates) nasıl randevulaştığımız (Tinder) ve birbirimize para göndermek yöntemimiz (Venmo) bile değişime uğradı.

Tüm bu yeni teknolojiler, kendilerine cevap veremeyecek kadar yavaş olanları adeta yok etti. Son zamanlarda ise bu yıkıcı teknolojilere bir yenisi daha eklendi, blokzinciri. Bu teknoloji başlangıçta kripto para birimleriyle gündeme gelse de şimdilerde işletmelerin daha verimli bir şekilde çalışmalarına ve maliyetlerden tasarruf etmelerine yardımcı oluyor.

Blokzinciri teknolojisinin birçok farklı sektörde yıkıcı bir etki bırakma potansiyeli var. Herkesin blokzinciri tabanlı bir kimliğe sahip olduğunu düşünün. Bir kişi işlem yaparken gereken verilerin sadece bir kısmını paylaşır ve bilgileri güvenli bir şekilde saklayabilir. Böylelikle bireyler, istedikleri gibi diğer şirketlerin verilerinden para kazanıp kazanmayacağına karar verebilir.

Blokzinciri ile birlikte bildiğimiz mülkiyet kavramı da değişiyor. Blokzinciri kullanan bir kişi, tüm bilgileri (finansal, mülk, hatta müzik) kalıcı ve değiştirilemez bir biçimde saklayabilir. Pek tüm bunlar pratikte ne anlama geliyor? Temel olarak blokzinciri olayları bir veritabanına kaydeder. Blokzincirine eklendikten sonra veriler hiçbir şekilde kaldırılamaz ya da değiştirilemez. Bu da aslında doğrulanabilir ve kalıcı bir kayıt yaratır.

Blokzinciri ödemeler alanına da büyük kolaylıklar getiriyor. Karmaşık süreçlerin üstesinden gelerek ödemelerin gerçekleşmesi için ‘sürtünmesiz’ bir yol sunan teknoloji, çekle ödeme ihtiyacını ortadan kaldırır, yavaş ve manuel işlemlerin riskini azaltır, faturaların işlenmesi için gereken zamanı haftalardan saatlere hatta dakikalara indirerek otomatik hale getirir ve verimliliği arttırır.

Tüm bunları göz önünde bulunduracak olursak blokzincirinin teknoloji dünyasında en az bulut teknolojileri kadar yıkıcı olacağını söyleyebiliriz.

Tabii ki teknolojinin kendisi denklemin sadece bir parçası. Blokzincirinin gerçek potansiyelinin ortaya çıkması için işletmeler onu etkin bir şekilde uygulamak adına gerekli mekanizmaları sağlayan bir çözüm sağlayıcı ile çalışmalı. Blokzinciri konusunda doğru bir sağlayıcıyla çalışmak işletmeleri kendi alanlarında hiç olmadığı kadar ön plana taşıyabilir.

KaynakPaymentsSource