Blokzinciri teknolojisi finans, konaklama, uluslararası para transferi ve daha birçok sektörü dönüştürmeye devam ediyor. Teknolojinin telekomünikasyon endüstrisinde de devrim yaratacağına ve müşteriler ile paydaşlar için çok daha iyi sonuçlar sağlayacağına şüphe yok.

Telekomünikasyon ve blokzinciri, iletişimin ilerlemesi için birlikte gelecek vaat eden bir yol çiziyor. Blokzinciri teknolojisi (Dağıtık Defter Teknolojisi), telekom şirketlerinin karşılaştığı tüm zorlukları olmasa bile çoğunu çözebilir.

Telekom şirketlerinin merkezi operasyonel yapısı, yanlış faturalandırma, pahalı kullanım ücretleri ve güvenlik sorunları gibi verimsizlikler yaratır. Bu da müşterilerin maliyetlerini artırır. Müşterilerin esnek olmayan şartlara ve planlara tabi olması da telekom endüstrisinin gelirine zarar veriyor. Dağıtık defter teknolojileri bu sorunlar çözüm olabilir.

Dolaşım ücreti olmadan seyahat

Seyahat ederken dolaşım cüretine servet ödemek her yolcunun korkulu rüyası. Gezginler yurtdışında genellikle sadece iki seçeneğe sahip oldukları için artan ücretlerden muzdarip: ön ödemeli bir yerel SIM kart satın almak veya dolaşım özelliğini açmak.

Mobil ve veri hizmetlerinin ademi merkeziyetçi hale getirilmesi, ülkeler arasındaki sınırları silerek, küreselleşme trendine uygun olarak kullanıcılara iletişim fırsatları sunuyor. Bu model, gezginler için normal ön ödemeli planlardan daha verimli olmalıdır, çünkü kullanıcı başına ortalama gelir ve ömür boyu değer artarken edinme maliyeti azalır.

Gizlilik için sorumluluk alma

Son yıllarda kullanıcılar verilerinin güvenliği konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Büyük sosyal medya şirketlerinin kullanıcıların verilerini sattıkları iddia edildikçe insanlar internetin kendileri hakkında neler bildiklerinin farkında olmaya başladılar. Bununla birlikte blokzinciri gizliliği yeni bir seviyeye getiyor: Özel anahtarlar, üçüncü tarafların başkalarının mesajlarına erişmesine izin vermez ve kullanıcıların etkinliklerini tamamen görünmez hale getirir.

Kullanılmayan veri ticareti

Telekomünikasyonda blokzinciri için bir başka kullanım örneği olarak kullanılmayan verilerin ticareti gösterilebilir. Ericsson ConsumerLab’ın araştırmasına göre, “Tüketiciler her ay bıraktıkları kullanılmayan veri miktarının giderek daha fazla farkına varıyorlar”, yani bu da artıklardan faydalanma seçeneği olması gerektiği anlamına geliyor.

Sahtecilik algılama ve önleme

Deloitte’in araştırmasına göre, telekomlar dolandırıcılık nedeniyle her yıl 38,1 milyar dolar kaybediyor. Telekomünikasyon sektöründeki sahtekarlığın çoğu, insanlar hizmet satın almak için sahte kimlik kullandıklarında veya dolaşım sırasında savunmasız bırakıldıklarında ortaya çıkıyor. Bu alanda blokzinciri uygulaması bunu değiştirebilir: Mobil cihaz, sahibinin kimliğine bağlı olacaktır, ancak Uluslararası Mobil Abone Kimliğini yayınlamak yerine, sahibinin genel anahtarı kullanılacaktır. Böylelikle ne operatörün ne de başka herhangi bir üçüncü tarafın özel anahtarı bilmesi gerekmeyecek.

Birçok kişi artık telefon faturalarını internet üzerinden ödüyor. Blokzinciri teknolojisi ise güvenli işlemlerin yapılmasına izin veriyor, bu nedenle birçok ödeme hizmeti dağıtık defter teknolojilerine dayanıyor.

Hem sağlayıcılar hem de aboneler dolaşım, yüksek ücretler, sahtekarlık riski, gizlilik sorunları ve çok daha fazlası ile mücadele ediyor. Potansiyel çözümleri araştırdıktan sonra, ademi merkeziyetçilik bu sorunları çözmenin anahtarı olabilir. Blokzinciri uygulaması, ödemeleri kolaylaştırmaya gelince kitleler arasında hala belirgin bir dirençle karşı karşıya olsa da telekomünikasyon endüstrisinin iyileştirilmesi için sınırsız bir potansiyeli var. Bir şeyin daha verimli, daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli hale getirilebilmesinin yolu blokzincirinden geçiyor.

Telekomünikasyon firması Telefónica, Blockchain girişimcileri arıyor