ABD Hazine Bakan Yardımcısı Justin Muzinich, geçtiğimiz gün düzenlenen dijital bir seminerde ABD Hazinesinin dolara bağlı merkez bankası dijital para birimi (CBDC) üzerinde çalıştığını söyledi ve teknolojinin sunduğu verimlilik üzerinde durdu.

ABD Federal Rezervi’nin CBDC çalışmalarına paralel hareket eden Hazine, CBDC’lerin sağlayabileceği potansiyel faydalar üzerine ciddi araştırmalar yapıyor. Hazine Başkan Yardımcısı Justin Muzinich’in konuya yönelik ifadeleri şöyle: “Dağıtık defter teknolojileri kullanmanın açık bir şekilde verimlilik ve maliyet avantajları vardır. Ayrıca genel olarak hükümetin inovasyonu benimsemesinin ve bundan korkmamasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Muzinich, Hazine’nin dijital para birimlerini araştırmasının nedeninin bir kısmının, kara para aklamayı önleme ve terörist organizasyonların finanse edilmesi gibi sorunlardan kaçınmak için kullanılabileceğinden bahsetti.

Başta merkez bankaları olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki birçok kurum, dijital para birimlerinin geliştirilmesini, kullanılmasını ve dağıtımını araştırıyor. Çin’in başı çektiği dijital para mevzusu son yıllarda birçok ülkenin öncelikli stratejisi haline gelmeye başladı. Özellikle geçtiğimiz yılın yaz aylarında tanıtılan Facebook’un Libra projesinden sonra dünyanın farklı bölgelerindeki birçok merkez bankası dijital paralara yönelik Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdı.

Geçtiğimiz günlerde Çin ilk kez dijital para testlerine yönelik veriler paylaştı. Bununla birlikte Güney Kore de önümüzdeki yıl dijital paranın pilot çalışmalarına başlanacağını duyurdu.

Paradigma Değişimi: Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDCs)

KaynakThe Block