Arjantin vatandaşları bir sonraki cumhurbaşkanını belirlemek için 22 Ekim günü sandık başına gidiyor. Adaylardan Sergio Massa, seçilmesi halinde bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) başlatma sözü verdi.

Ülke yıllardır hiperenflasyon krizleriyle boğuşuyor ve parasal vaatler seçim kampanyalarının ana konusu haline geldi. Massa’nın ana rakibi Javier Milei ise radikal bir şekilde farklı bir yaklaşım sunuyor: Merkez bankasını kaldırmak ve ekonomiyi dolarize etmek.

Massa’nın seçimleri kazanması halinde CBDC’nin ne zaman hayata geçirileceği belirsiz. Arjantin şu ana kadar CBDC konusunda sadece araştırma aşamasında kaldı. Seçim kampanyalarına kadar politikacılar bu konuda nispeten sessiz kaldılar. Ancak bir başka Güney Amerika ülkesi ve Arjantin’in komşusu Brezilya geçtiğimiz Mart ayının başından bu yana 16 ticari banka ile CBDC pilot testleri yürütüyor. Denemelerin başarılı olması halinde bu, kıtanın geri kalanı için bir emsal teşkil edebilir.

BRICS Ağustos zirvesinde grup, Arjantin’i 2024 yılına kadar tam üye olmaya davet etmişti (Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE’nin yanı sıra). Grup, yerel para birimlerini kullanarak uluslararası işlemlerde doların azaltılması yönünde çağrılarda bulunuyor. Arjantin’in BRICS üyeliği seçim sonuçlarına bağlı ve Javier Milei’nin doları desteklediği göz önüne alındırsa Milei’nin iktidara gelmesi durumunda bu üyeliğin devam etmesi pek olası değil. Arjantin, bu yılın Nisan ayından bu yana Çin’den ithal edilen ürünleri yuan cinsinden satın alarak dolar ödemelerinden de kaçınmaya başlamıştı.

Buenos Aires, blockchain tabanlı dijital kimlik hizmetini başlatıyor