Kore Bankası (BoK), Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ve diğer kurumlarla ortaklaşa toptan bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) testine başlamayı planlıyor.

Güney Kore Merkez Bankası, dün toptan CBDC’ler üzerine inşa edilecek gelecekteki bir para sisteminin fizibilitesine odaklanan çalışmanın detaylarını açıkladı. Pilot uygulama, toptan bir CBDC’nin ticari banka tokenlaştırılmış mevduatları için bir takas varlığı olarak kullanılıp kullanılamayacağını test edecek. Test aynı zamanda tokenlaştırılmış mevduatların programlanabilirliğini de deneyecek.

İşbirliği girişimi, BIS araştırmacılarının Güney Kore Merkez Bankası ile ortaklık kurmasını ve Güney Kore finansal düzenleyicileri, Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ve Finansal Denetleme Servisi (FSS) tarafından sağlanan gözetimi içerecek.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lee Myung-soon konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “BoK, CBDC’lerle ilgili teknolojik araştırmaları ısrarla sürdürmüştür. Geçmişte elde edilen başarıların üzerine inşa edilen bu test çalışması, geleceğin para sistemi için bir prototip oluşturma yolunda önemli bir adımı temsil etmektedir.” ifadelerini kullandı. BoK daha önce perakende CBDC denemeleri gerçekleştirmiş ancak Kore ödeme ortamının verimliliği nedeniyle bir perakende CBDC’nin şu anda gerekli olmadığına karar vermişti.

Toptan ve perakende CBDC’ler arasındaki fark, hedef kitleleri ve kullanım durumları bakımından ayrılıyor. Toptan CBDC’ler genellikle finansal kurumlara hizmet verirken perakende CBDC’ler genel halka açık oluyor. Dün yapılan açıklama, merkez bankasının hala teknolojiyi keşfetmeye istekli olduğunu doğruluyor.

Kore Bankası’nın toptan CBDC pilotu, BIS’in birleşik defter konseptinin geliştirilmesi sırasında ortaya çıktı. Geçtiğimiz Haziran ayında BIS, CBDC’leri, ticari bankalardan gelen dijital parayı ve tokenlaştırılmış edilmiş varlıkları tek bir programlanabilir ağda birleştiren bu konsept için bir plan açıklamıştı.

BIS, ülkelerin CBDC’leri desteklemek için yasal zemin oluşturmasını istiyor

KaynakThe Block