Arjantin’in başkenti Buenos Aires, evlilik ve ölüm sertifikası gibi belgeleri saklamak için blockchain teknolojisini kullanan bir dijital kimlik hizmeti başlatıyor.

Merkeziyetsiz dijital kimlik protokolü, Matter Labs’ın zkSync Era rollup’ı üzerine kurulu bir uygulamayı kullanıyor. QuarkID olarak bilinen bu sistem, Arjantin merkezli startup Extrimian’ın teknolojisine dayanıyor.

Ekim ayından itibaren Buenos Aires sakinleri QuarkID cüzdanını indirebilecek ve doğum & evlilik cüzdanı gibi kişisel kimlik belgelerini talep edebilecek.

Yerel yönetim önümüzdeki aylarda kimlikle ilişkili daha fazla resmi bilgiyi QuarkID’de saklamak istiyor. Kasım ayında gelir belgeleri, akademik katılım sertifikaları ve yardım talep belgeleri de QuarkID cüzdanında indirilip saklanabilecek.

Buenos Aires şehrinin inovasyon hizmetlerinden sorumlu sekreteri Diego Fernandez konuyla ilgili olarak: “Buenos Aires şehri, bu yeni dijital güven çerçevesini kamu yararına hizmet edecek şekilde yönlendiriyor ve veriler üzerindeki kontrolü bireylere veriyor. Böylece yönetim, şirketler ve insanlar arasında daha çevik ve güvenli bir dijital etkileşim sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Fiziksel ve Dijital Belgeler arasında eşdeğerlik

Extrimian COO’su Pablo Camilla belgelerin, Buenos Aires yerel yönetim platformundan kişisel kimlik cüzdanına doğrulanmış kimlik bilgileri olarak verildiğini söylüyor. Bu kimlik bilgilerinin, kişinin cihazında saklandığını ve yalnızca farklı durumlarda doğrulanmak üzere bu kimlik bilgilerinin kanıtını sunabilen kullanıcı tarafından erişilebileceğini de sözlerine ekliyor. Camilla’ya göre ilk aşamada belge, orijinal kağıt belgelerin yerine geçecek bir alternatif olarak çalışacak ve eninde sonunda her şey dijitale taşınacak.

Extrimian COO’su, yerel yönetimin, dijital kimlik bilgilerine fiziksel olarak imzalanmış muadilleriyle aynı eşdeğerliği vermek için gerekli yasal değişiklikleri başlattığını da açıklamalarına ekledi.

Blockchain kimlik doğrulama platformu Tokenproof – Adidas iş birliği duyuruldu

KaynakThe Block