Çin Merkez Bankası (PBOC) dijital para ile yapılan pilot işlemlerin değerinin 1,1 milyar yuan, yani yaklaşık 162 miyon dolara ulaştığını açıkladı.

Açıklama PBOC Başkan Yardımcısı Fan Yi Fei tarafından Sibos 2020 konferansında yapıldı. Fan, Ağustos sonu itibariyle 3,13 milyon işlemin dijital para birimi kullanılarak gerçekleştirildiğini ve yaklaşık 162 milyon dolar değerine ulaştığını açıkladı.

İlk kez bir yetkili Çin’in dijital parasına yönelik belirli ayrıntılar açıklamış oldu. Fan ayrıca, pilot programların Shenzhen ve Xiongan dahil büyük şehirlerde yürütüldüğünü ve olumlu ilerleme kaydedildiğini de doğruladı. Fan, pilot çalışmaların 2022’de yaklaşan Kış Olimpiyatları’nda da yapılacağını sözlerine ekledi.

Fan’a göre fatura ödemeleri, nakliye ve devlet hizmetleri dahil 6,700’den fazla dijital yuan kullanım durumu test edildi. Fan, hükümetin koronavirüs tedavisine dahil olan yaklaşık 5.000 sağlık çalışanını ödüllendirmek için dijital yuan “kırmızı paketler” kullandığını da söyledi. Bu kırmızı paketlerin Luohu şehrindeki seçkin tüccarlarda kullanılabileceği söyleniyor.

PBOC’nin dijital euro’yu gelecek için önemli bir finansal altyapı olarak gördüğünü söyleyen Fan, pilot işlemlerin parçası olarak 113.300’den fazla kişisel dijital cüzdanın ve yaklaşık 8.800 kurumsal dijital cüzdanın açıldığını da sözlerine ekledi.

Fan’ın açıkladığı bu detaylar, DC/EP olarak bilinen Çin’in dijital yuan’ının resmi lansmana yaklaştığını gösteriyor. 2014 yılında dijital para birimleri üzerine yoğunlaşan Çin’in bu konuda hem Avrupa hem de ABD’nin ilerisinde olduğu düşünülüyor. Devlet Başkanı Şi Cinping’in teşviğiyle birlikte hızlanan bu çalışmaların çok yakında meyvesini vermesi bekleniyor.

Çin dijital para testini yüksek hacimli ticari işlemlere genişletiyor

KaynakThe Block