Dijital parasını (DCEP) piyasaya sürmeye oldukça yaklaşmış görünen Çin, gerçek hayattaki kullanımın taleplerini karşılayabileceğinden emin olmak için stres testlerini hızlandırıyor.

Çin’in Shenzhen kentindeki Dijital Para Birimi / Elektronik Ödeme (DCEP) platformunun ilk büyük ölçekli testinin ardından, Çin Ticaret Bakanlığı, DCEP testlerinin daha fazla şehre genişletileceğini duyurdu. Bununla birlikte platformu, konaklama ve e-ticaret ödeme işlemleri de dahil olmak üzere dikeyler için yüksek hacimli ticari işlemleri yürütmek için kullanmak istiyor.

Bakanlığın planının yanı sıra WeChat’te dönen bir videoda Çin’in dijital para biriminin nasıl kullanıldığını gösterdiği iddia ediliyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, kısa bir süre önce DCEP‘sini Çin’deki üç ana finans ve politik merkezde test etmek için ayrıntılı bir plan yayınladı. Bu merkezlere Şanghay ve üç komşu eyalet olan Jiangsu, Zhejiang ve Anhui, Pekin ve ayrıca Hong Kong-Macau-Guangdong Büyük Körfez Bölgesi’nin bulunduğu “Yangtze Nehri Deltası Ekonomik Bölgesi” denilen alan da dahil.

Bu listeden Jiangsu eyaletindeki bir şehir olan Suzhou, dijital yuan’ı ilk kez test edecek. Şehirdeki yerel teknoloji ve finans yayını Jingji21 ile konuşan bir kaynağa göre, şehrin DCEP testi perakende, e-ticaret, eğitim ve transit kart yüklemeleri gibi ticari işlemlere odaklanıyor. Jingji21 ile konuşan bir başka kaynak, Shenzhen’deki testlerin de bu yönde döndüğünü söyledi.

Çin Merkez Bankası‘nın ve Ticaret Bakanlığı’nın hâlâ dijital para ile ilgili çözülmeyi bekleyen anlaşmazlıkları olduğunu söyleniyor. Bunun dijital paranın piyasaya sürülmesini geciktirip geciktirmediğiyle ilgili net bir bilgi yok. Çin Merkez Bankası’nın DCEP proje ekibindeki her çalışan bir gizlilik sözleşmesi imzaladı ve projenin iç işleyişini tartışması yasak.

Çin Merkez Bankası dijital para cüzdanı ortaya çıktı

KaynakDecrypt