Dün Çin Merkez Bankası dijital para birimini (CBDC) test etmek için kullanılan çevrimiçi cüzdanı gösteren bir ekran görüntüsü ortaya çıktı. Cüzdan, Çin’in dört büyük devlet bankasından biri olan ve dijital Yuan’ın denemelerine dahil olduğu bilinen Çin Tarım Bankası’na (ABC) referans veriyor.

Bazı haberlere göre uygulamaya Shenzhen, Xiong’an, Chengdu ve Suzhou olarak belirlenen 4 bölgeden bazı müşteriler tarafından ulaşılabiliyor.

Uygulamadaki ödeme işlevselliğine göz atacak olursak, bir barkod tarayarak perakende ödeme yapma, para gönderme, ödeme talep etme ve p2p ödemeleri için telefonları dokundurma gibi özellikler içeriyor. Cüzdan yönetimi açısından ise kullanıcılar fonları yönetebiliyor, cüzdanı diğer hesaplara bağlayabiliyor ve tüm işlemleri gözden geçirebiliyorlar.

CBDC pilot çalışmalarının başladığı haberlerinin ilk ortaya çıkışından bu yana 4 ay geçti. Kısa bir süre sonra ise bu durum “iç test” seviyesine düşürüldü. O zamanlar testlerin 4 büyük devlet bankasını, 3 telekom şirketini ve Huawei’yi içereceği belirtilmişti. Ayrıca Tencent’in WeChat Pay’inin de cüzdan sağlayıcılarından biri olarak katılması ve dijital para birimine sahip olması bekleniyordu.

Çin’deki merkez bankası destekli dijital para biriminin durumuna dair hala net bir bilgi yok. Geçtiğimiz aylar boyunca CBCD’nin çıkarılacağına dair son aşamaya gelindiği belirtilmesine karşın koronavirüs salgını nedeniyle bu çalışmalar askıya alınmıştı. Ülkenin virüs salgınını atlatmasının ardından bu çalışmalara tekrar dönüldüğü görülüyor. Cüzdan ekran görüntüsü olarak paylaşılan fotoğrafın gerçekliği de şüpheli ancak uzmanlar Çin Merkez Bankası’nın dijital para birimini her an piyasaya sürülebileceği konusunda hemfikir.

KaynakLedgerInsights