Geçtiğimiz hafta Çin basını, China Galaxy Securities’in Çin’in en büyük bankası ICBC ile iş birliği içinde bir dijital yuan ürünü için pilot başlatmak üzere Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’ndan (CSRC) onay aldığını bildirdi.

Şirketler iki yıl önce Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CDBC) pilotlarının ilk günlerinde bir dijital yuan sandbox projesinde de ortaklık kurmuştu.

Shenzhen Securities Times tarafından yapılan habere göre konuyla ilgili olarak Galaxy Securities Başkanı Wang Sheng, “Şu anda şirket, sermaye piyasası finansal teknoloji inovasyon pilotlarının yeni aşamasına aktif olarak katılıyor, dijital yuan uygulama senaryolarını zenginleştirmeye devam ediyor ve temel hedeflerden biri olarak kademeli bir şekilde sağlam bir dijital yuan sermaye piyasası uygulama ekosistemi inşa ediyor” ifadelerini kullandı.

ICBC, menkul kıymetler şirketi müşterileri için nakit emanetçisi olarak hareket ettiği ve nakit emanetini menkul kıymetler firmasının faaliyetlerinden ayırdığı bir üçüncü taraf saklama işi yürütüyor. Muhtemelen dijital yuan cüzdanı ile bu durum da ortadan kalkabilir, çünkü menkul kıymetler firmasında tutulan nakit için ayrı bir alt cüzdana sahip olmak mümkün olabilir.

2021 yılında Galaxy Securities, sandbox denemeleri yürütülürken üç kullanım durumunu denemişti. Bunlar arasında dijital yuanın ödeme için kullanılması, ICBC’nin nakit saklama emanetçisi olarak hareket ettiği yabancı finansal ürünlerin satın alınması ve dijital yuanın dijital varlık yönetimi cüzdanı ile entegre edilmesi yer alıyordu.

Kış Olimpiyatları’ndaki dijital yuan işlemleri Visa’yı geride bıraktı

KaynakLedger Insights