Wall Street Journal’in haberine göre Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nın açılış gününde Çin’in Merkez Bankası destekli dijital para birimi olan dijital yuan ile yapılan işlemler Visa ile yapılan işlemleri geride bıraktı.

34. Kış Olimpiyat Oyunları’yla birlikte Pekin’deki birçok perakendeci Çin’in dijital para birimini kabul etmeye başlamıştı. WSJ’nin haberine göre spocular, gazeteciler ve çalışanların kaldığı kompleksler de dahil dijital yuan kabul ediliyor ve itibari parayı e-CNY’ye çeviren otomatlar bulunuyor.

2022 Olimpiyat Oyunları’nın Organizasyon Komitesi konuyla ilgili olarak: “Ödeme için nakit parayı dijital yuan ile değiştirmek, insanlar arasındaki doğrudan teması ve COVID-19’un yayılma riskini etkili bir şekilde azaltabilir.” ifadelerini kullanıyor.

Her ne kadar Alipay, WeChat Pay ve diğer ödeme yöntemleri gibi mobil çözümler Çin’deki birçok perakendecide kabul edilse de, Visa ile Kış Olimpiyatları için yapılan için yapılan özel bir anlaşma nedeniyle oyunlarda bu ödeme yöntemlerine izin verilmiyor. Kredi kartı devinin, muhtemelen Çin’de faaliyet göstermek adına yerel bir lisans başvurusunun onayını beklediği için dijital yuan ile ödeme yöntemine karşı geri adım atmadığı tahmin söyleniyor.

CNN 31 Ocak’ta Çin’in CBDC’sinin ilk uluslararası test çalışmasının pandemi nedeniyle engellerle karşı karşıya olduğunu ve yetkililerin ülkeye girmesine izin verilen insan sayısını sınırladığını bildirmişti. Çin, CBDC’yi kullanan dijital yuan işlemlerinin veya sporcuların sayısı hakkında bir veri yayınlamadı. ABD’li milletvekilleri ise oyunlara katılan Amerikalıları dijital para birimini test etmenin potansiyel tehlikeleri konusunda uyarmıştı.

Çin’in dijital yuan cüzdanı uygulama mağazalarındaki yerini aldı

KaynakCointelegraph