Çin’in dijital yuan’ı için geliştirilen e-CNY cüzdanının pilot sürümü Çin’deki iOS ve Android uygulama mağazalarındaki yerini aldı.

Çin’deki bireysel kullanıcılar artık cüzdan uygulamasının pilot sürümünü indirerek “kişisel cüzdan açma ve yönetimi” ile “e-CNY takas ve dolaşım hizmetlerini” deneyebilecekler.

e-CNY uygulamasının geliştiricisi olarak Çin Merkez Bankası’nın bir birimi olan “Çin Merkez Bankası Dijital Para Araştırma Enstitüsü” olarak listeleniyor.

Uygulamanın pilot sürümünü indirmek ve cüzdanı etkinleştirmek için kullanıcıların fiziksel olarak 11 konumdan birinde bulunmaları gerekiyor. Bu konumlar; Shenzhen, Suzhou, Xiong’an, Chengdu, Şangay, Hainan, Changsha, Xi’an, Qingdao, Dalian ve Kış Olimpiyatları alanı olarak belirlenmiş.

Çin’in dijital yuan olarak da bilinen merkez bankası dijital para birimi (CBDC) uzun bir süredir test sürecinde. Dünya genelinde birçok ülke hala teknolojiyi araştırmaya devam ederken Çin bu konuda en somut ilerlemeyi kaydeden ülke oldu. 2020’nin Nisan ayında Çin Merkez Bankası, 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarında dijital yuan’ın kullanılabileceğini iddia etmişti. Şimdiye kadar olan gelişmeleri değerlendirecek olursak Çin bu hedeften şaşmamış gibi görünüyor.

Çin bankalarında dijital yuan hazırlıkları sürüyor