Çin Merkez Bankası Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Di Gang geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmasında merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) ihracı için blokzincirini nasıl kullanabileceklerini araştırdıklarını dile getirdi.

Çin, CBDC çalışmaları söz konusu olduğunu dünyanın geri kalanına kıyasla bir hayli ilerde. Ancak ülkenin temel dijital yuan sistemi merkez bir sistem. Dijital yuan, merkez bankasının geleneksel teknolojileri kullanarak çekirdek katmanı kontrol ettiği ve bankaların nakit için yaptıkları gibi aracı olarak hareket ettiği iki katmanlı bir sisteme sahip. Ayrıca bankalar bu para için akıllı sözleşmeler kullanabiliyor.

Çin Merkez Bankası, blokzincirinin sunduğu olgunlaşmamışlık, performans ve ölçeklenebilirlik zorlukları nedeniyle CBDC için geleneksel bir teknoloji yaklaşımı seçti. Di Gang, ihraç için dağıtık defter teknolojilerini araştırdıklarını söylese de, blokzincirinin yüksek eş zamanlılık, yüksek performans ve güçlü gizlilik için uygun olmadığını söyleyerek bu eksiklikleri yineledi.

Di Gang merkez bankasının blokzincirini kullandığı üç alanı vurguladı:

  • Uzlaşmaya yardımcı olacak dijital yuan ihracı için DLT
  • BIS, Tayland, Hong Kong ve BAE ile m-CBDC sınır ötesi denemelerine katılmak
  • Ticaret finansmanı için blokzinciri kullanmak

Di Gang, finansal uygulamalar için blokzinciri ile ilgili zorlukların olduğu birkaç alanı özetledi, ancak diğer taraftan gelecekteki potansiyelinin hafife alınmaması gerektiğini de düşünüyor.

Merkez Bankaları sınır ötesi CBDC kullanımını test edecek

KaynakLedger Insights