Uluslararası Ödemeler Bankası, uluslararası ödemeler için merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) kullanımını test etmek amacıyla Malezya, Singapur, Güney Afrika ve Avustralya merkez bankalarını görevlendirdi.

Project Dunbar olarak adlandırılan girişim, birden fazla CBDC kullanan sınır ötesi işlemler için prototip paylaşımlı platformlar geliştirecek, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldıracak ve işlemlerin zamanını ve maliyetini azaltacaktır.

Proje, farklı dağıtık defter teknolojisi platformlarında teknik prototipler geliştirmek için birden fazla ortakla birlikte çalışacak. Ayrıca merkez bankalarının CBDC altyapılarını paylaşmasını sağlayacak farklı yönetişim ve işletim tasarımlarını da keşfedecek.

Paylaşılan platformların teknik prototipleri, Kasım 2021’de Singapur FinTech Festivali’nde gösterilecek.

Singapur Para Otoritesi Baş FinTech Yetkilisi Sopnendu Mohanty konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Project Dunbar’ın sorunsuz çoklu para birimi fon transferlerini kolaylaştırmak için çoklu CBDC platformlarını kullanma çalışması, ödemeleri daha ucuz ve daha hızlı hale getirmeye yönelik küresel vizyonu için önemli bir katkıdır. Ortak bir platformun nasıl etkin ve verimli bir şekilde yönetilebileceğine dair bulgular, yeni nesil ödeme sistemlerinin planını şekillendirecek.

İngiliz vatandaşlar CBDC’ler konusunda şüpheci

VIAFTI