İngiliz vatandaşı olan 2500 kişiye yapılan bir ankete göre çoğunluk, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) konusunda şüpheci davranıyor.

Redfield & Wilton Strategies tarafından bu ay POLITICO için gerçekleştirilen ankete göre İngiliz yetişkinlerin yüzde 24’ü CBDC’lerin toplum için net bir şekilde pozitif etki sunacağını söylüyor. Yüzde 30’luk bir kesim ise CBDC’nin ülkeye yarardan çok zarar getirebileceğini düşünüyor.

Ankete katılanların özellikle siber saldırı ve bilgisayar korsanları konusunda endişe duydukları görüldü. Katılımcıların yüzde 73’ü bu risk konusunda endişeliydi. Endişelerden bir diğeri ise ödeme gizliliği konusu oldu. Katılımcıların yüzde 66’sı devlet yetkililerinin dijital cüzdanları ve fonlarına el koyabilmelerinden endişe duyduklarını söyledi.

Bununla birlikte yüzde 45’lik bir kesim de CBDC’lerin Bitcoin gibi kripto para birimlerinde olduğu gibi çevreye zarar verebileceği konusunda endişeli.

Merkez Bankası’nın yaklaşımı

Buna karşın Bank of England FinTech Direktörü Tom Mutton CBDC’lerin ülke için çeşitli faydalar sağlayabileceğini savunuyor. Mutton’a göre CBDC biçimindeki merkez bankası parasına erişim daha geniş kamu politikası hedeflerini destekleyebilir. Bunlar, ödemelerde rekabet ve çeşitlilik için olası faydalardan, finansal katılımı teşvik etme ve mahremiyeti koruma fırsatlarına kadar uzanıyor.

Bank of England geçtiğimiz Nisan ayında CBDC’lerle ilgili olarak “Bir CBDC, İngiltere Merkez Bankası tarafından çıkarılan, haneler ve işletmeler tarafından kullanılmak üzere yeni bir dijital para biçimi olacaktır. Nakit ve banka mevduatlarının yerini almak yerine, bunların yanında var olacaktır.” açıklamasını yapmıştı. Banka ayrıca CBDC’lerin ülkenin sıfır karbon emisyonu hedefini de destekleyebileceğini belirtmişti.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakDecrypt