Ülkenin en büyük bankaları da dahil olmak üzere 74 Japon firmasından oluşan bir konsorsiyum, önümüzdeki aylarda dijital yen’i test etmeyi planlıyor.

Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group ve Sumitomo Mitsui Financial Group, geçen yıldan beri üzerinde çalışılan ve geçici olarak “Dijital Para Birimi JPY (DCJPY)” olarak adlandırılan projeyi destekleyen firmalar arasında yer alıyor.

Dijital para birimi, banka mevduatlarıyla desteklenecek ve şirketler arasındaki fon transferlerini ve ödemeleri hızlandırmak için ortak bir platform kullanacak.

Ortak bir platform olacak olsa da, ayrı bir “iş süreci alanı”, para biriminin katılımcıların farklı iş ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde programlanabileceği anlamına geliyor.

Konsorsiyum içindeki farklı gruplar, temiz enerji alımı, perakende ödemeler, endüstriyel yerleşimler ve NFT’ler gibi bir dizi kullanım örneğini inceliyor.

Proje hakkında daha fazla detaya konsorsiyum tarafından yayımlanan ilerleme raporundan ulaşılabiliyor.

Son yıllarda merkez bankası destekli dijital para birimlerine (CBDC) her ülkenin farklı bir şekilde yaklaştığını gözlemleyebiliyoruz. Birçok ülkede bu teknolojinin araştırılması için çalışma grupları kurulurken bazı ülkelerde de Japonya’da olduğu gibi özel sektörün de katılımıyla oluşturulan konsorsiyumlar CBDC’ler üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar.

Fransa Merkez Bankası CBDC kullanarak tahvil işlemi gerçekleştirdi