Fransa Merkez Bankası, 10 aylık bir pilot uygulamanın parçası olarak kendi dijital para birimini kullanarak blokzincirinden yararlanan bir dizi tahvil işlemi gerçekleştirdi.

Banque de France tüm işlemleri, Fransa’nın en büyük finansal piyasa katılımcılarından oluşan bir konsorsiyumla birlikte IBM tarafından geliştirilen bir sistem kullanarak gerçekleştirdi. Konsorsiyumda BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, HSBC ve Societe Generale gibi isimler bulunuyor.

Financial Times’ın haberine göre işlemlerin değeri açıklanmadı, ancak hem birincil hem de ikincil piyasalarda 500 talimat yerine getirildi.

Habere göre Euroclear tarafından yönetilen pilot çalışması, büyük Fransız bankalarının yanı sıra Fransız kamu borç ofisini de içeriyordu.

Fransa’nın bu CBDC testi, böyle bir deneyi başlatan en yüksek profilli avro bölgesi üyelerinden biri olarak kabul edilen Fransa ile AB’nin bugüne kadarki en büyük testlerinden biri.

Bu yılın başlarında, Banque de France, CBDC’lerin risklerini ve mekanizmalarını anlamasına yardımcı olmak amacıyla merkez bankası dijital para birimi (CBDC) “deney” uygulamaları için bir teklif talebi yayınlamıştı. Banka ayrıca, toptan satış piyasası ve sınır ötesi ödemelerin yanı sıra bankalararası ödemeler için bir CBDC kullanan bir dizi test gerçekleştirdi.

Çin, şu anda iç pazarında kullanılmak üzere bir CBDC’nin uygulanmasıyla sorumlu olan en büyük ekonomi konumunda. Ülkedeki CBDC denemelerinin gelecek yıl Pekin’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları sırasında ülkeyi ziyaret eden yabancıları da kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

AB ve ABD henüz ileri aşamalara gelmemiş olsa da itibari para birimlerine sabitlenmiş sabit paralar da dahil olmak üzere özel kripto para birimleri tehdidi, bir dizi ulusun CBDC’ler üzerinde çalışmasına yol açtı.

Hong Kong perakende CBDC’nin teknik yönlerini araştırıyor

KaynakCoinDesk