Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) bu yılın Haziran ayında perakende CBDC’leri araştırmaya başlamıştı. Şimdi ise kurum, CBDC’yi yayımlaması halinde uygulanabilecek olası mimarileri ve tasarım seçeneklerini araştıran teknik bir rapor yayımladı.

HKMA, perakende CBDC’yi yayınlayıp yayınlamama konusunda henüz karar vermedi, ancak e-HKD adlı proje kapsamında araştırmaya başladı. Araştırmanın bir parçası olan teknik rapor, e-HKD’nin uygun tasarımı hakkında bir diyalog başlatmak ve bunun yanı sıra faydalarını ve risklerini değerlendiriyor.

HKMA’ya göre, perakende CBDC için iki katmanlı bir dağıtım modeli iyi bir tasarım olabilir. Kurum tasarımla ilgili olarak “Yalnızca, nispeten daha güvenilir olan aracılar (bankalar ve PSP’ler) ve ödeme hizmeti sağlayıcıları toptan katmana katılabilir, perakende katmanı ise halkın erişebileceği açık bir sistemdir.” ifadelerini kullanıyor.

HKMA CEO’su Eddie Yue konuyla ilgili olarak: “Teknik Rapor, e-HKD için teknik araştırmamızın ilk adımını işaret ediyor. Bu araştırmadan elde edilen bilgi, diğer CBDC projelerinden edindiğimiz deneyimle birlikte, e-HKD’nin teknik tasarımı hakkında daha fazla değerlendirme ve müzakere yapılmasına yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullanıyor.

Önerilen teknik tasarımına dayanarak, HKMA daha fazla tartışma için çeşitli alanlar belirlemiş durumda. Bunlar; gizlilik, birlikte çalışabilirlik, performans ve ölçeklenebilirlik, siber güvenlik, uyumluluk, operasyonel sağlamlık ve esneklik ve teknolojiyle etkinleştirilmiş işlevsel yetenekler olarak belirlenmiş.

HKMA, 31 Aralık’a kadar akademi ve endüstriden önerilen tasarımı hakkında geri bildirim ve öneriler istiyor.

Visa, CBDC’ler için birlikte çalışabilirlik konsepti geliştiriyor

KaynakThe Block