Ödeme devi Visa, çeşitli merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) ödeme yapmak için birbirleriyle nasıl birlikte çalışabileceğini gösteren bir konsept geliştirdi.

“Evrensel Ödeme Kanalı” (UPC) olarak adlandırılan konsept, CBDC’lerin transferine izin vermek için çeşitli blokzinciri ağlarının nasıl birbirine bağlanabileceğini ve Visa’nın gelecekte farklı blokzincirleri üzerine inşa edilmiş çeşitli CBDC’lerin değiş tokuşuna nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Visa’ya göre CBDC’ler ve stablecoin’ler de dahil olmak üzere dijital para birimleri gelecekte insanların finansal yaşamlarında önemli bir rol oynayacak. Şirket, dijital para birimlerinin başarılı olması için harika bir tüketici denetimine ve yaygın tüccar kabulüne sahip olmaları gerektiğini düşünüyor. Visa konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Para birimi, kanal veya form faktörü ne olursa olsun ödeme yapma ve alma yeteneği anlamına gelir. İşte burada Visa’nın UPC konsepti devreye giriyor.” ifadelerini kullanıyor.

UPC, farklı taraflar arasında dijital para birimi ödemelerini kolaylaştıran kavramsal bir protokol. Yayımlanan whitepaper’da konsept, “UPC protokolü, kayıtlı gönderen taraflardan ödeme taleplerini almak için bir ağ geçidi görevi gören ve bunları kayıtlı alıcı taraflara yönlendiren UPC hub adı verilen bir varlık aracılığıyla ödemeleri kolaylaştırır.” şeklinde açıklanıyor.

UPC konseptini geliştirmenin bir parçası olarak Visa, Ethereum’un Ropsten test ağına ilk örnek akıllı sözleşmesini yerleştirmiş durumda. Akıllı sözleşme, hem ether (ETH) hem de USDC stablecoin’i kabul eden bir ödeme kanalı gösteriyor.

Visa tarafından yapılan açıklamada, “UPC’nin özel ödeme kanalları blokzinciri dışında kurulacak ve çeşitli blokzinciri ağlarıyla geri iletişim kurmak için akıllı sözleşmelerden yararlanacak, yüksek işlem hacmini güvenli ve güvenilir bir şekilde sunacak ve genel olarak hızları artıracaktır.” ifadeleri kullanılıyor. Sonuç olarak Visa, UPC’nin dijital para birimlerini hareket ettirmek için bir “blokzinciri ağları ağı” olarak hizmet etmesini hedefliyor.

Visa’nın kripto ortaklıkları yüzde 43 büyüdü

KaynakThe Block