Güney Kore uzun süredir üzerinde çalıştığı dijital paranın testine önümüzdeki yıl başlıyor. Merkez bankası dijital birimi (CBDC) yaklaşık 2 yıl sürecek bir pilot çalışmasına girecek.

Yerel haber ajansı Korea Herald’ın haberine göre Kore Merkez Bankası, Aralık 2021’e kadar pilot testleri yürütmeyi planlıyor. Ayrıca banka, dağıtım ve sirkülasyon testinin üç aşamalı bir CBDC programının son adımı olduğunu da belirtiyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında sonlanan ilk aşama, CBDC’yi araştırmayı ve tasarımını anlamayı içeriyordu. Dijital para projesinin genel kapsamı hakkında üçüncü tarafların danışmanlığını gerektiren ikinci aşama ise şu anda devam ediyor.

Haberde CBDC projesinin tüm dijital işlemleri izlemek için blokzinciri teknolojisini kullandığı da belirtiliyor. Kore Merkez Bankası devam eden ve planlanan testlere karşın bu tür çalışmaların sonucu olarak bir CBDC’nin piyasaya sürülüp sürülmeyeceğinin kesin olmadığını belirtmeden geçmiyor.

Kore’nin dijital paraya yönelik hedefleri, merkez bankasının benzer gelişmeleri görmesi, Japonya ve ABD gibi ülkelerin CBDC araştırmalarını artırması sonucu bu yılın başlarında tekrar revize edildi. Şu anda ülkede, blokzinciri teknolojisinin yanı sıra kripto para birimleri ve dijital paraya yönelik daha sistematik çalışmalar yürütülüyor.

Kore’nin dijital para yol haritası Çin’inkine benzer şekilde ilerliyor. Geçtiğimiz günlerde Sibos 2020 konferansında Çin dijital parasına yönelik yeni detaylar paylaşılmıştı. Pilot testleri devam eden dijital yuan ile yapılan işlemlerin değeri 162 milyon doları aşmış durumda. Güney Kore’nin de planladığı 2 yıllık pilot çalışmasında benzer hedefleri bulunuyor.

Paradigma Değişimi: Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDCs)

KaynakKorea Herald