Sıfır bilgi ispatları ve blokzinciri ağ gizliliği için bener kriptografik yaklaşımlar henüz emekleme aşamasında olduğu için merkez bankası destekli dijital para birimleri için kullanılmaya uygun değil.

Bu ifadeler Kanada Merkez Bankası’nın yayınladığı raporda kullanılıyor. CBDC prototiplerinin araştırılması ve geliştirilmesinde öncü bankalardan biri olan Bank of Canada, 2016-2018 yılları arasında Project Jasper adlı bir girişimin bir parçası olarak bankadan bankaya ödemelerin ve menkul kıymet işlemlerinin tahsili ve çözümü için dağıtık defter teknolojisi (DLT) kullanımını araştırmıştı.

CBDC çalışmaları konusunda tecrübeli olan bankanın paylaştığı yeni rapor ise gizlilik üzerinde duruyor. Banka dijital varlık alanında nakit benzeri gizlilik tekniklerinin henüz olgunlaşmamış olduğunu düşünüyor.

Özellikle gizlilik konusunda en umut vadeden yaklaşımlardan birisi sıfır bilgi ispatı, ancak Kanada Merkez Bankası bu konuda da uyarıyor. Banka, şimdiye kadar az sayıda sıfır bilgi ispatı sisteminin kullanıldığını ve çok az sayıda insanın bunları kurmak ve bakımını yapmak için yeterli bilgiye sahip olduğunu söylüyor. Buradaki asıl riskin, teknik karmaşıklığın olgunlaşmamışlıkla birleşmesi sonucu güvenlik açıklarını maskelemesi olduğu ifade ediliyor.

Bir kişinin elindeki veri hakkında bilgi sahibi olduğunu ve o verinin içeriğini açık etmeden karşı tarafa doğrulatmasını sağlayan sıfır bilgi ispatı veri güvenliği alanında kullanılan kritik algoritmalardan bir tanesi. Konu hakkında detaylı bilgi için Enes Türk’ün makalesine göz atabilirsiniz.

Kanada Merkez Bankası’nın raporunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kanada blokzinciri sektöründe lider olma yolunda

KaynakBankOfCanada