Bir önceki yazımızın kaldığı yerden Blokzinciri hikayemize devam ediyoruz. Eğer BTCHaber’deki ilk yazımı henüz okumadıysanız önce onu okuyarak akabinde bu yazıya geçiş yapmanız daha doğru olacaktır. Haydi devam edelim!

Blokzinciri Dünyasının Beyaz Atlı Prensi

Vitalik Buterin, Kanada’ya yerleşmiş Rus asıllı bir ailenin çocuğuydu. Sıradan birisi değildi zira kâğıt kalem kullanmadan üç basamaklı sayıları diğer insanlardan en az iki kat hızlı şekilde çarpabiliyordu. Henüz 18 yaşında iken Uluslararası Enformasyon Olimpiyatlarında Bronz madalya almıştı. Youtube’a girip videolarını biraz izlerseniz sıra dışı bir zekâ profili çizdiğini hemen görebilirsiniz.

Vitalik, on milyon diğer insan gibi çok oyunculu devasa online bir oyun (MMORPG) olan World of Warcraft (WoW) oynamayı seviyordu. Tercih ettiği karakter ise karalık büyüler kullanan Warlock sınıfıydı. Oyunun yapımcısı Blizzard oyuna getirdiği bir güncelleme ile Warlock sınıfına ait bir büyünün gücünü düşürdü. Bu durum Vitalik’in kafasını kızdırmış, oyundan soğumuştu. Ancak Vitalik’in zihni yerinde durmuyor kendi sınırlarını çiğneyip aşıyordu. Ona yeni bir meşgale lazımdı, zihnini bir şeyler ile doldurmalıydı ve blokzinciri dünyasını keşfetti.

Vitalik kısa sürede mevcut blokzinciri ağlarındaki eksiği hemen anladı ve tarihe geçen o tespitini yaptı; “Mevcut çözümler doğru soruyu sormadıkları için doğru çözümün de peşinde değiller. İsveç Çakısı gibi çalışacak bir protokole ihtiyacımız var.” 2013 yılında, Vitalik ve 15 yazılımcı arkadaşı ile oluşturdukları bir ekip Ethereum’u duyurdu.

02 Ethereum Team

Vitalik Buterin ve Ethereum Takımı. Kaynak: Yanislav Georgiev Malahov

Henüz ortada sadece konsept bir tasarım vardı buna rağmen Facebook’un da ilk yatırımcısı Peter Thiel’dan, dünyanın en zor alınabilen burslarından birisi olarak bilinen, 100 bin dolarlık özel bir yatırım almayı başardılar. Aldıkları bu kaynak aslında dev bir dağın sütüne düşen minik bir kar tanesinden başkası değildi. Ethereum ekibi o güne dek geliştirilmiş en ilginç yöntem ile kaynak toplayacak bir adım atacaklardı; ICO yapacaklardı.

ICO Nedir?

Initial Coin Offering (ICO) ki ben Türkçe karşılığını Öncül Akçe Arzı olarak kullanmayı tercih ediyorum blokzinciri ağları üstünde gerçekleştirilen özel bir kaynak toplama yöntemidir. Öncü dönemlerinde Bitcoin sonrasında ise başta Ethereum olmak üzere diğer kripto varlıklar ile bir projeye yatırım toplanır ve karşılığında yine farklı bir kripto varlık yatırımcılara aktarılır. Böylece piyasada belirli bir değer karşılığı olan kripto varlıklar ile henüz kendi değerini ispatlamamış kripto varlıklara yatırım yapılabilir ve günün sonunda proje başarılı olursa yeni kripto varlıklar yatırımcılarına kâr sağlayabilir. Bu konuya tekrar döneceğiz.


Yazının tamamını BTCHaber üzerinden okuyabilirsiniz.

KaynakBTCHaber