Çin Bankacılık Birliği geçtiğimiz hafta Çin Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü ile birlikte banka denetim mektuplarını doğrulamak için yeni bir blokzinciri çözümü geliştirdiğini açıkladı. Şimdiden ağa katılmak için 100’den fazla banka ve denetim firması başvurdu.

Bir şirket denetimi sırasında denetçiler, bir banka bakiyesinin var olduğunu kanıtlamak için bankalardan bir mektup isterler. Ancak buradaki sıkıntı, bankalardan gelen kağıt belgelerin sahte olma ihtimali. Birlik, blokzinciri tabanlı bir çözümle bu ihtimali ortadan kaldırmak istiyor.

Blokzinciri sayesinde mektuplar bir bankanın elektronik imzasıyla hash kodu ya da parmak izine sahip bir şekilde blokzincirinde saklanabilir. Böylelikle bir bu mektubun sahte olmadığı, bir banka tarafından verildiğini kanıtlamak mümkün olacak.

Yeni çözüm, banka mektuplarına başvuru, yetkilendirme ve mektubun sağlanmasına dair tüm süreci ele alacak. Bu çözümle birlikte yetkisiz bi kişinin denetçi yerine mektubu isteyebileceği riski de ele alınıyor.

Güvenlik nedeniyle platform mektubun kendisini saklamıyor ancak mektubu sağlama sürecini günlüğe kaydediyor. Dünyanın en büyük bankası olan Industrial and Commercial Bank of China da ICBC Mühür Zincirini sağlayarak çözüme dahil oluyor.

Banka denetim mektupları hamlesi CBA’nın blokzinciri teknolojisine yönelik ilk girişimi değil. 2 yıl önce yerel akreditifler ve forfaiting için de blokzinciri tabanlı bir ticaret finansmanı çözümü başlatmıştı.

VTB blokzinciri kullanarak banka teminatı veriyor

KaynakLedgerInsights