Çin’in akıllı mahkemeleri, milyonlarca davanın kararını vermek için blokzinciri ve yapay zeka dahil olmak üzere çeşitli yenilikçi teknolojiler kullanıyor.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, bu yılın mart ayından ekim ayına kadar 3,1 milyondan fazla davanın blokzinciri ve yapay zeka tarafından güçlendirilmiş akıllı internet mahkemeleri aracılığıyla yapıldığını bildirdi.

Bu “geleceğin mahkemeleri”, vatandaşların sanal, yapay zeka destekli hakimlerle birden fazla ekran önünde iletişim kurabilmesine olanak tanıyor. Böylelikle mahkemede fiziksel olarak görünmelerine gerek kalmıyor. Sistem ayrıca vatandaşların mahkeme kararlarını metin yoluyla ya da mesajlaşma servisleriyle alma imkanı da sunuyor.

2017 yılında Çin’in doğusundaki Hangzhou şehrinde dünyanın ilk akıllı internet mahkemesini kurduktan sonra Çin, Pekin ve Guangzhou kentlerinde de benzer operasyonlar başlattı. Nisan ayında, Pekin İnternet Mahkemesi başkanı Zhang Wen, mahkemenin karar vermek için yapay zeka ve blokzinciri gibi teknolojiler kullandığı söylemişti

Geçen yılın eylül ayında, Çin Yüksek Mahkemesi blokzinciri teknolojisi ile doğrulanan kanıtların yasal anlaşmazlıklarda bağlayıcı olduğuna karar vermişti.

Yüksek Mahkeme konuyla ilgili olarak: “İnternet mahkemeleri, ilgili taraflar bu verileri dijital imzalar, güvenilir zaman damgaları, karma değer doğrulaması ya da blokzinciri aracılığıyla toplayıp depolarlarsa kanıt olarak sunulan dijital verileri tanıyacak ve kullanılan bu teknolojinin doğruluğunu ispatlayabileceklerdir” açıklamasında bulunmuştu.

Blokzinciri teknolojisiyle birlikte hayatımıza giren akıllı sözleşmeler Çin’in öncülüğü sonrası gelecekte karar süreçlerinde daha sık kullanılacak gibi görünüyor.

Kaynakkoinsbook