Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) dijital yuan, sınır ötesi değerli metal ödemelerinde kullanıldı.

Çin Merkez Bankası, 100 milyon yuanlık (14 milyon $) altın ticaretinin gerçekleştirilmesi için Şanghay Altın Borsası ile birlikte çalıştı. Şanghay ve Hong Kong’u kapsayan işlemde Bank of China Hong Kong da yer aldı. Bank of China ülkenin en büyük ikinci bankası ve devlete ait dört büyük bankadan biri.

Yakın zamanda Bank of China da demir madeni için sınır ötesi bir işleme katılmıştı. İşlemde Hong Kong ve Çin’in devlete ait demir-çelik şirketi Baowu da yer aldı. Öte yandan, Çin’in bir emtia ödemesi için ilk sınır ötesi dijital yuan kullanımı Ekim ayında PetroChina’nın CBDC’yi kullanmasıyla gerçekleşmişti.

Çin gibi büyük bir ekonomide CBDC’nin başarısız olma ihtimali düşük olarak görülüyor. Ekim ayında Çin, BAE ile dijital yuan ortaklığı için resmen bir anlaşma imzalamıştı. BAE aynı zamanda perakende dijital yuan ile entegre olan sınır ötesi ödemeler için toptan bir CBDC çözümü olan mBridge projesinde yer alan dört ülkeden birisi konumunda. mBridge’in 2024 ortasında minimum uygulanabilir bir ürün (MVP) piyasaya sürmesi bekleniyor.

Çin, menkul kıymet işlemleri için dijital yuan kullanımını artırıyor

KaynakLedger Insights