Çin’in e-CNY adı verilen dijital para birimi büyük bir uluslararası ham petrol işlemini gerçekleştirmek için kullanıldı.

China Daily’nin haberine göre işlem, PetroChina tarafından Şangay Petrol ve Doğal Gaz Borsası’ndan (SHPGX) satın alınan bir milyon varil ham petrole ilişkin. SHPGX, Cuma günü dijital para birimi işlemini duyurdu ancak satıcının kimliğini veya ticaretin değerini açıklamadı. Çin devlet medyasına göre bu ticaret, SHPGX’in hükümetin e-CNY’yi sınır ötesi ticarette kullanma talimatına yanıt verme çabalarının bir parçası.

Haber, Çin merkez bankasının CBDC’nin kitlesel olarak benimsenmesi için altyapıyı geliştirdiği sırada geliyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Çin Merkez Bankası (BOC), “e-CNY hard wallet” lansmanını yapmıştı.

Global Times, China Telecom ve China Unicom’un yer aldığı bu ortak projenin, kullanıcıların cep telefonlarını merkezi olarak kontrol edilen dijital yuan cüzdanlarına bağlayan bir SIM kart cüzdanından oluştuğunu bildirmişti. Habere göre bu SIM kart cüzdanları, kullanıcının telefonu kapatılsa veya internet bağlantısı kesilse bile kullanılabilecek.

Devlet kontrolündeki medya kuruluşu, Bank of China’nın şu beyanına atıfta bulunuyor: “SIM kartlar, müşterilerin her zaman ve her yerde ödeme yapabileceği, maliyetleri azaltan ve e-CNY kullanımının evrenselliğini artıran, en yaygın kullanılan güvenli donanım aracıdır.

Fransa Merkez Bankası’ndan CBDC’ye yeşil ışık

KaynakTeh Block