Avusturya merkezli damga ve işaretleme cihazları üreticisi COLOP, dijital ve fiziksel belgeleri blokzinciri ile doğrulamak için bir çözüm geliştirdi.
Sahte belgeler ve sertifikalar günlük hayatta ve iş dünyasında karşılaşılan önemli sorunlardan bir tanesi. Bir doktorun kliniğine gittiğinizde duvarda asılı olan sertifikaların gerçek olup olmadığını anlamak güç. Benzer şekilde bir iş başvurusunda adayın beyan ettiği sertifikaların doğruluğundan da kolay kolay emin olunamıyor.
COLOP’un çözümü bu tür sertifikalara bir QR kodu ekleyerek doğrulanmasını kolaylaştırıyor. Noterler tarafından kullanılan eski moda damgalara benzeyen el büyüklüğündeki cihaz QR kod yazıcısı ile birlikte geliyor.
COLOP’un çözümü diğer belge güvenlik önlemlerinden biraz farklı, çünkü hem basılı hem de dijital belgeler için bir çözüm sunuyor. mevcut çözümler genellikle yalnızca fiziksel veya dijital belgeler için kullanılabiliyor.
COLOP’un çözümünün iki yönü var. Biri belgenin gerçekliğini kontrol etmek, diğeri ise dijital bir damgayla belgeyi doğrulamak
COLOP belgenin gerçekliğini kontrol etmek için QR kodunu bir mobil cihazla ve standart bir QR kodu okuyucu uygulamasıyla tarıyor ve onları COLOP doğrulama uygulamasını yüklemeye yönlendiriyor. Bu uygulamada kullanıcılar, e-mark’ın nerede ve ne zaman oluşturulduğu, doğrulayıcının iletişim bilgileri, orijinal belgenin taranmış bir kopyası ve diğer ayrıntılara ulaşabiliyor.
Dijital damgayla bir belgeyi doğrulama çözümü ise henüz test aşamasında. Damganın, sertifikalar, sözleşmeler, mektuplar, kimlik belgeleri ve belgenin tahrif edilmediğinden emin olmanız gereken her şey dahil olmak üzere çok sayıda potansiyel uygulaması bulunuyor. Süreç, bir belgenin noter tasdiki ile benzer şekilde işliyor.
Diğer çoğu blokzinciri tabanlı belge doğrulama çözümü daha basit bir yaklaşım benimsiyor. Belge içeriğinin hash kodunu veya parmak izini kullanarak bunu bir blokzincirinde saklıyorlar. Örnekler arasında Wiztrust, Everipedia, safe.press, ANSA ve NY Times’ın çözümleri yer alıyor.
Blokzinciri tabanlı COVID-19 sağlık sertifikası uygulaması geliştirildi