Dijital lojistik şirketi Marine Transport International (MTI), The Recycling Association ile işbirliği içinde Traca adı verilen blokzinciri tabanlı bir araç geliştirdiğini ve geri dönüşüm firmalarının çöp zinciriyle ilgili temel bilgileri değer zincirindeki paydaşlara güvenilir ve hızlı bir şekilde aktarmalarını sağlayacağını açıkladı.

Atık geri dönüşümü, uzun bir ulaşım rotasına sahip, coğrafi olarak dağınık ve çoğu zaman herhangi bir etkileşimden uzak şekilde ilerleyen çöplerle birlikte, özellikle karmaşık bir iştir.

YUeni geliştirilen Traca platformu, atık geri dönüşümü süreçlerindeki paydaşların; çöp üreticileri, geri dönüşümcüler, regülatörler ve işleme merkezleri arasında dağıtık bir defter kaydı ile tüm süreci takip etmelerine ve anlık olarak bilgi edinmelerini mümkün kılan bir blokzinciri çözümü.

The Recycling Association CEO’su Simon Ellin, “Biz gittikçe daha düzenli hale gelen bir endüstriyiz ve verilerin sorunsuz bir şekilde aktarılmasının tek yolu da bu. Ancak çöp transferi çok farklı taraflardan geçip üçüncü, dördüncü ya da beşinci ellere ulaştığında bilgileri eksiksiz taşımak nadiren mümkün oluyor. Bu nedenle, üyelerimizin uyumlu ve sürdürülebilir olması için, beşikten (üretici) mezara (işlemci) kadar şeffaf bir sisteme ihtiyacımız vardı. Blokzinciri tabanlı çözüm bunu başarabilir” ifadelerini kullanıyor.

Uluslararası Denizcilik Örgütü, 2016’dan beri doğrulanmış büyük kütlelerin hareketi için geniş düzenlemelere sahip ve nakliyecilerin, konteynerlerin gemilere yüklenmesinden önce ilgili taşıyıcılara yükler hakkında kesin detaylar vermelerini gerekli kılıyor. Bu sebeple yeni sistem yasal belgelerin ve bunlara bağlı izinlerin takibini kolaylaştırıyor. Yapılan ilk denemede, Traca idari işlem zamanlarını birkaç saatten dakikalar mertebesine indirmeyi başardı.

Traca’nın farklı taraflar arasındaki veri akışını otomatikleştirirken, süreçlerin akıllı sözleşmeler ile birbirine bağlanmasını ve doğrulanmasını mümkün kılıyor.