Geçtiğimiz yıl blokzinciri dünyası için zorlayıcı bir yıldı. Sektörün bu teknolojiyi uygulaması beklenenden daha yavaş gerçekleşti. Bu durumda kripto para pazarındaki türbülansın da önemli bir etkisi vardı.

2019 yılında blokzincir sektörü imaj üzerinde çalışmayı sürdürdü ve şirketler blokzincir zihniyetini kripto paradan ayırmaya çalıştı. Sektördeki uzmanlar, blokzincir teknolojisinin daha geniş kitlelerce benimsenmesi için kripto para birimlerinin dışında sayısız kullanım senaryosunun olduğunun iyi bir şekilde aktarılması gerektiği konusunda hemfikir.

Blokzincir teknolojisi birçok sektörü derinden etkilerken 2019 yılında özellikle bazı endüstrilerde daha fazla ön plana çıktı.

Taşımacılık ve Lojistik Sektörü:

Lojistik endüstrisinin parçalanmış ve rekabet edilebilirliği nedeniyle tedarik zinciri sürecinde birçok paydaş yer alıyor. Bu da şeffaflığın azalmasına ve standartlaştırılmamış prosedürlerin oluşmasına sebep oldu.

Halihazırda lojistik sektörü düzenleyici otoritelerin ihtiyaç duyduğu birçok manuel prosedüre sahip. Örnek verecek olursak; gümrük işlemleri için işletmeler genellikle el ile veri girişi ve kağıda dayalı evraklarla  yürütülüyor. Tüm bunlar da tedarik zinciri boyunca sevkiyat durumunu izlemeyi zorlaştırıyor.

Blokzinciri teknolojisi bu lojistik sürtünmelerin üstesinden gelerek süreçlerin etkinliğinde önemli kazanımlar sağlayabilir. Bu teknoloji aynı zamanda tedarik zincirindeki paydaşlar arasında bilgi şeffaflığını ve erişimi sağlayarak tek bir gerçeklik kaynağı oluşturabilir. Böylelikle paydaşlar arasında veri iletimi için gerekli olan güven, blokzinciri teknolojisinin içsel güvenlik mekanizmalarıyla arttırılabilir.

Ek olarak blokzinciri daha yalın, daha otomatik ve haasız prosedürlere güç vererek maliyet tasarrufu sağlayabilir.

Gıda Sektörü:

Her yıl dünyada gıda kaynaklı hastalıklar nedeniyle hastalanan birçok insan bulunuyor. Bunun gibi verileri hala görmemizin bir nedeni de tedarik zincirinde ürünleri geri çağırma veya kontaminasyon sorunlarını izole etme sürecinin çok uzun sürmesi.

Blokzincir teknolojisi ile ise gıda tedarik zinciri izlenir kılarak bu gibi sorunlar ortadan kaldırılıyor. Blokzzincir teknolojisi hastalıktan etkilenen ürünlerin gerçek zamanlı olarak kaynaklarına kadar izlenmesine olanak tanır. Sorunu hızlı bir şekilde tespit eder ve böylece problemli ürünler menülerden, raflardan ve tedarik zincirlerinden çıkartılır.

Sanat Sektörü:

Blokzincir teknolojisi sanat sektörüne özellike alım ve satın işlemlerinde yardımcı oldu. Provenans tarihi ve işlemleriyle sıkı fıkı olan sanat sektörü, blokzinciri teknolojisinden sonuna kadar yararlanıyor.

Teknolojinin olanakları sadece sanat eseri satın alanların değerini artırmakla kalmıyor aynı zamanda her zamn şeffaf olmadığı bilinen bir sektördeki şeffaflığı artırıyor. Blokzincir teknolojisi bunu, bir aracıya dahil olmadan sanatçıların ve kurumların isterlerse doğrudan koleksiyonerler ve müşterilerle ilgilenmelerine olanak tanıyan dağıtık doğasıyla sağlıyor.

Oyun Sektörü:

Oyun sektörü bu yıl blokzinciri teknolojisinden en çok yararlanan sektörler arasındaydı. Oyun sektörünün yenilikçi teknolojileri kısa sürede benimsemeye yönelik tutumu blokzincir teknolojisi için de geçerliydi. Birçok oyun firması blokzincir teknolojisini, tüketim oranlarını ve kullanıcıların topluluk etkileşimi artırmak için kullandı.

Oyun içi sanal varlıklar neredeyse somut varlıklar kadar değer kazandığı için blokzincir teknolojisi ile sanal ürünlerden elde edilebilecek belirgin kanıtlar sağlanıyor.

Sonuç:

Gelecekte blokzincir teknolojisi birçok işletme sürecinde köklü değişimlere yol açacak. Ancak bunun biraz zaman alacağı aşikar. Hükümetlerin de yakın gelecekte blokzinciri teknolojisinin avantajlarını kabul etmelerini bekleyebilir, ekonomik ve kamu hizmetlerini iyileştirmek için bu teknolojileri kullandıklarını görebiliriz. Blokzinciri bireyleri yeni yetenekler kazanmaya teşvik ederken geleneksel şirketlerin prosedürlerini tamamen gözden geçirmesi gerekecek.