Eski İspanya Merkez Bankası Başkanı Miguel Fernandez Ordonez’e göre dijital euro, banka mevduatlarından farklı olarak güvenli bir varlık ve banka krizlerinin sona ermesine veya bankaların tamamen serbestleştirilmesine yardımcı olabilir.

Potansiyel bir merkez bankası dijital para birimini (CBDC) tartışmak üzere Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nin ev sahipliği yaptığı kamuya açık bir duruşmada konuşan Ordonez, son iki büyük küresel ekonomik krizin banka mevduatları gibi para olmayan, ancak para getirme vaadi olan riskli varlıkların kullanılmasından kaynaklandığını söyledi.

Dijital euro euro’dur ama banka mevduatları euro değildir. Mevduatlar sadece euro ödeme vaatleridir ve bankalar bu vaatleri yerine getiremezlerse krizler ortaya çıkar” diyen Ordonez, CBDC’nin banka mevduatları yerine dijital euro’nun kullanılmasını haklı çıkaracak bir istikrar avantajına sahip olacağını da sözlerine ekledi.

Dijital bir euro’nun bankacılık faaliyetlerinin tamamen serbestleştirilmesine yardımcı olabileceğini söyleyen Ordonez, bu serbestleşmenin büyüme üzerinde çok önemli bir etkisi olacağını, çünkü bankacılığın en çok korunan sektör olduğunu da belirtiyor.

CBDC’lerle ilgili başlıca endişelerden biri, müşterileri mevduatlarını çekmeye ve CBDC’ye dönüştürmeye teşvik ederek bankacılık sektörünün istikrarını tehdit etme potansiyelleri. Eğer para çekme işlemleri yeterince büyük olursa, bu durum likidite sıkışıklığına ve ekonominin geneli için başka potansiyel sorunlara yol açabilir. Böyle bir riski azaltmak için Avrupa Birliği’nin dijital euro planları, bireysel tutma limitleri öneriyor. Planlar şu anda, gizlilik ve diğer endişeler nedeniyle kanun yapıcılar ve kamuoyundan gelen eleştirilerle karşı karşıya.

Öte yandan Avrupa Birliği dijital bir euro çıkarıp çıkarmayacağına henüz karar vermedi. Mevzuatı parlamentodan geçirmekle görevli olan milletvekili Stefan Berger, duruşma sırasında CBDC’nin “teknolojik yönlerini” ya da “blockchain olup olmayacağını bilmediklerini” belirtti.

Standard Chartered, Çin’in CBDC testine katılıyor

KaynakCoinDesk