Premium Market Insights (PMI) tarafından yayınlanan yeni rapora göre enerji piyasasındaki küresel blokzinciri yatırımları 2025 yılında 34,7 milyar dolar değerine ulaşacak

Bu pazarın 2016 yılında 156,5 milyon dolar değerinde olduğunu hesaba katacak olursak değişimin büyüklüğünü daha net görebiliriz. Aslında yaklaşık 35 milyar dolarlık değer yüksek gibi görünse de enerji piyasasının tümünü ele aldığımızda net 1,85 trilyon dolar değerine sahip olan sektörün yanında blokzinciri cüce kalıyor.

Blokzinciri teknolojisini enerji piyasasında kullanan oyuncular arasında Accneture, AWS, Bigchaindb, Deloitte, IBM, Infosys, Microsoft, Nadalblock, Oracle, SAP, Enosi ve Electron yer alıyor.

Blokzinciri teknolojisi enerji piyasalarında veri yönetimi, finansal izleme ve etkileşimler için kullanılıyor. Rapora göre, teknolojinin benimsenmesine iten güçler arasında operasyonel maliyetlerin ve sermaye harcamalarının azaltılması yer alıyor. Zamanla artan otomasyon, veri güvenliği ve bütünlüğü için de blokzincirinin kullanılması bekleniyor.

Rapora göre her ne kadar enerji sektöründe yüksek bir büyüme oranı beklense de bu yıl yaşanan koronavirüs salgını ve petrol krizinin büyüme üzerinde bir etkisi olabilir.

Enerji sektöründe blokzinciri kullanımı gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz günlerde Power Ledger, yeşil enerji perakendecisi ekWateur ile bir ortaklık yaptığını açıkladı ve neredeyse bir milyon Fransız sakinine yenilenebilir enerji kaynaklarını seçme fırsatı verdi.

Ayrıca VeChain de geçtiğimiz günlerde Shanghai Gas ile “Hizmet olarak Enerji” Platformu ve iş ekosistemi destekli bir blokzinciri geliştirmek için devam eden işbirliğinin bir sonraki aşamasını duyurdu. Sektöre yönelik blokzinciri gelişmeleri de bunlarla sınırlı kalmayacak gibi görünüyor.

Premium Market Insights’ın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Rapor: “Enerjinin geleceği için blokzinciri”