Estonya Maliye Bakanlığı, 2020 yılında merkezi Estonya’da bulunan 1000’den fazla kripto girişiminin yasal lisanslarını kaybettiklerini açıkladı.

Kara Para Aklama Önleme Komisyonu Üyeleri ve Maliye Bakanı Veiko Tali arasında yapılan bir toplantıda kripto işletmelerinin, yetkililerin daha fazla ilgisine ihtiyacı olduğu belirtildi. Tali, hükümetin kripto işletmeleri için “inceleme ve müdahale araçlarının” daha önce sınırlı olduğunu, ancak 2020’de yürürlüğe giren Estonya yasasında yapılan yeni değişikliklerin daha katı önlemler getirdiğini söylüyor.

Tali’ye göre lisansını kaybeden bu şirketlerin çoğunun Estonya ile bağlantısı asgari düzeyde ve bazı şirketlerin müşterileri Estonya dışı ülkelerden.

Kripto şirketleri, endüstrinin büyümesine karşın yasal olarak birçok engeli aşamamış durumda. Çoğu ülke kripto para birimlerini yasal olarak tanımıyor. Ayrıca büyük bankalar, kripto işletmeleriyle ilgili olduğu tespit edilen hesapları bloke ederek sorunsuz operasyonlar için bir engel oluşturmasıyla ünlendi. Düzenlemelerin yetersiz kaldığı bu sektörde Estonya gibi ülkeler açığı kapatmaya çalıştı. 2019 yılında ülkeye yetenek ve yatırımları çekmek için kripto lisans planını uygulamaya koymuştu.

Düzenleme onayı arayan kripto şirketleri için çıkış yolu olan bu küçük Avrupa ülkesinde işler planlandığı gibi gitmedi. O zamanlar Estonya’nın Mali İstihbarat Birimi, kripto şirketlerinin diğer sektörlere kıyasla kara para aklama riskini artırdığını ve istenmeyen olayları önlemek için düzenleyici gözetimi artıracağını söylemişti. 2020 yılında yürürlüğe giren yeni yasalarla da birlikte 1000 kripto girişimi lisansından oldu.

Elbette bu tüm kripto para şirketleri battı demek anlamına gelmiyor. Habere göre yeni düzenlemeler 1000’den fazla işletmeyi silmiş olsa da ülkede hala 400’den fazla kripto para şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketler müşteri tanıma ve kara para aklamayı önleme yasalarına bağlı kalan şirketlerden oluşuyor.

Kripto parayla ödeme kartı Paribu Card kullanıcılarla buluşuyor

KaynakDecrypt