Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy de Galhau, CBDC geliştirme süreci kapsamında iki yeni proje duyurdu…

Fransa Merkez Bankası (Banque de France) Başkanı Villeroy de Galhau, ülkede geliştirilme aşamasındaki CBDC’lerin (Merkez Bankası Dijital Para Birimi) faydalarını artırmaya yönelik iki yeni proje duyurdu.

Bir konferans kapsamında gerçekleştirilen açıklamada, ilk projenin DeFi likidite yönetimini daha iyi hale getirmeyi esas alacağı kaydedildi. Merkezi olmayan finans (Decentralized Finance ya da DeFi), gizemli mucit, Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında geliştiren, ilk kriptografik, eşler arası elektronik para sistemi olan, Bitcoin’in gelişmesiyle birlikte ortaya çıkmıştı. İkinci proje ise bir blockchain ağında tokenize tahvil ihraç etmeye odaklanacak. Bu detay El Salvador’un 2021’de başlayan tokenize tahvil ihracı çalışmalarını anımsattı, söz konusu projenin bu yılın Eylül ayında tamamlanması planlanmış, ancak yıl sonuna ertelenmişti.

Villeroy de Galhau, “Toptan bir CBDC uygulama tasarımı, sınır ötesi ve çapraz para birimi ödemelerinin iyileştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir,” diyerek şöyle devam etti: “Yine de toptan seviyesindeki CBDC’ler, manşetleri süsleyen perakende CBDC’lerden daha az dikkat çekiyor.”
Merkez Bankası Başkanı, önümüzdeki haftalarda daha fazla bilgi aktaracağını kaydetti.

Son bilgilere göre toptan CBDC’nin yanı sıra Fransa Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası’nın 2021’de başlanan dijital Euro projesinin potansiyel gelişimi konusundaki daha kapsamlı çalışmaların bir parçası olarak perakende CBDC’yi de araştırıyor.

Fransa’da CBDC projesi ikinci deneme aşamasına geçtiğimiz Temmuz ayında geçmişti. Bu kapsamda 2023’ün ikinci yarısında daha fazla özel finans kuruluşu ve yabancı merkez bankasıyla pratikte test edilerek, uygulanabilir bir prototip için çalışılıyor.

Sürecin 2020-Mart’ında başladığını da hatırlatalım.