Fujitsu, İsviçre merkezli girişim Rice Exchange (Ricex) ile blokzinciri tabanlı pirinç ticareti platformu için iş birliğine gitti. Platformun 2020 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Küresel piyasa değeri 450 milyar dolar değerini aşan pirinç, dünyada ticareti en fazla gerçekleştirilen hammaddeler arasında yer alıyor. Ancak hammadde ticareti yavaş ve hataya açık kağıt bazlı işlemlerden kaynaklanan verimsiziliklerle dolu.

Endüstrinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi de pirinçteki geniş çeşitlilikten kaynaklanıyor. Pirincin türüne göre tadı, kokusu ve kalitesi değişebiliyor. Bu da ürünün fiyatını etkiliyor. Şu anda Japonica ve Basmati türü en yüksek pazar payına sahip olsa da bu isimler altında standartın altında ürünler satıldığı da biliniyor.

Pirinç, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının besin maddesi ve gıda güvenliği açısından hayati bir öneme sahip. Bu ürünün ticareti çok fazla devlet müdahelesi, tarifeler ve sübvansiyonlar içeriyor. Zaten karmaşık olan sistemde şeffaflık ve izlenebilirlik eksikliği sözleşmeye bağlı ihlallere ve sigorta taleplerine yol açıyor.

Ricex ise blokzinciri teknolojisini kullanarak tüm pirinç ticaretini dijitalleştirmek, ithalatçı, ihracatçı, toptancı, üretici, düzenleyici ve diğer paydaşlar için şeffaf bir ekosistem yaratmayı hedefliyor.

Oluşturulmak istenen blokzinciri platformu, katılımcılara sigorta, nakliye bilgileri, denetimler ve otomatik yerleşim sağlayarak ticaret sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor. Ricex CEO’su Stephen Edkins de Rİce Exchange platformunun küresel pirinç ticaretine şeffaflık, verimlilik ve gündelik sağlayacığını söylüyor.

Fujitsu’Nin bu platformun oluşturulmasındaki rolü ise entegrasyon süreci olacak. Şirket Hyperledger Fabric üzerine kurulu üretime hazır bir çözüm sunuyor. Fujitsu’nun Blokzinciri İnovasyon Merkezi barındırma konusunda ise Microsoft’un Azure platformuna güveniyor. Ricex pirinç ticareti için oluşturacağı platformunda bu teknolojilerden yararlanacak.

KaynakLedgerInsights