İş Geliştirme Mühendisi Enes Türk yayınladığı Medium yazısında haftanın dikkat çeken blokzinciri gelişmelerini derledi. Okuyucularımıza aktarıyoruz.

Yeni yılın en kritik gelişmelerinden biri Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın (ECB) yaptığı Dijital Para Birimlerinde Anonimlik adlı kavram ispatı çalışması oldu. Çalışma kara para aklamaterörün finansmanı ile mücadele ve kullanıcıların gizliliğini korumak arasında dengeyi bulmayı amaçlıyor. Kavram ispatı çalışmasında karşılaştığımız ve “Anonimlik Kuponu” olarak tasarlanan bir dijital varlık, kullanıcıların mahremiyeti ve merkez bankasının dolaşımda olan dijital para miktarının kontrolü için kullanılıyor. Ayrıca çalışmanın çıktıları da oldukça değerli.

İngiltere’de Ziglu kripto bankacılık faaliyetlerine başlamak için gün sayarken, Ripple 200 milyon dolarlık bir yatırım daha aldı. Ayrıca Ripple’ın 2020 ile birlikte Brezilya’daki bankalarla olan işbirliği sayısını artırması hedefleniyor. Jack Dorsey’in liderliğindeki Square’in kripto para ayağı Cash App, yayınlanan iş ilanında eşler arası bitcoin ile hediyeleşme ve otomatik yatırım gibi yeni iş modellerine işaret ediyor. Algoritmik ticaret yazılmı üreten CoinRoutes ise 2019 yılında 1 milyar dolardan fazla dijital varlık akışı gerçekleştiğini açıkladı.

Web 2.0’ın tekelleri Apple, Google, Samsung gibi BigTechler, Web3.0 teknolojilerine farklı yaklaşımlar sergiliyorlar. Apple ve Google aldığı yasaklama kararlarıyla Web3.0’ı henüz benimsememiş gibi görünürken, Samsung Web3.0 destekli özelliklerini yeni telefon modellerine eklemeye başladı.

SEC ve Telegram arasındaki gerginlik sürüyor. Bu sefer SEC tarafından Telegram’ın yatırımcılarından elde ettiği 1,7 milyar doları nasıl harcandığına ilişkin banka kayıtlarını açıklamayı ve yatırımcı fonlarının tasarrufuyla ilgili soruları yanıtlamayı reddettiği açıklandı. Telegram cephesi bu suçlamaları reddederken 30 Nisan 2020’de canlı yayına çıkacak TON blokzincir ağı ve kullanılmaya başlanacak Gram tokenlarının SEC tarafından dijital menkul kıymet olarak değerlendirilmesi bekleniyor.


Araştırma Raporu: Dijital Para Birimlerinde Anonimlik — ECB

Kaynak

Avrupa Merkez Bankası (ECB), merkez bankası dijital para birimlerinde (CBDC) anonimlik hakkında yaptığı kavram ispatı raporunu yayınladı.

  • Kavram ispatı çalışmasını hedefi elektronik ödemelerde kara para aklama ve terörizmin finansmanına (AML / CFT) yönelik mücadele ile kişinin mahremiyeti arasında bir denge kurmak olarak belirlenmiş.

Merkez Bankası

AML/CFT Otoritesi

2 adet Aracı Ödeme Kuruluşu

  • Kullanıcılar ise bağlı oldukları aracı kurum üzerinden şifrelenmiş anonim bir kimliğe sahiptirler.
  • İki katmanlı tasarlanan mimaride, kullanıcıların işlem gizliliğini sağlamak ve belirli bir sürede transfer edilen dijital para miktarını sınırlamak için “Anonimlik Kuponu” adında bir kupon üretilmiştir.

Kavram ispatı sonucunda öğrenilenler ve yapılması gerekenler aşağıdaki gibi listelenmiştir.

  • Dolaşımda olan ve transferi gerçekleşen dijital paraların işlem geçmişiaracılar ve merkez bankası tarafından görüntülenmektedir. Aracı kurumların bu bilgiye erişememeleri için dijital paraların geçmişi düzenli olarak silinebilir. Böylece kişisel verilerin gizliliğini artırılabilir.

Kaynak: ECB


Ziglu İngiltere’de Kripto Bankacılık Faaliyetine Başlayacak

Starling Bank’ın eski kurucu ortağı ve baş teknoloji sorumlusu Mark Hipperson, müşterilerin itibari para ve kripto para birimleri arasında para transferi yapmalarını sağlayacak yeni kripto bankacılık girişimi Ziglu‘nun 2020 lansmanını planlıyor.

  • Ziglu, döviz işlemlerinin yanı sıra birden fazla borsadan kripto para alım satım işlemlerini de destekleyecek. Ayrıca kullanıcıların sahip oldukları kripto paraları harcamaları için Mastercard banka kartı sunacak.

Kaynak: The Block


Ripple 200 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Blockchain tabanlı ödeme şirketi Ripple, alternatif varlık yatırım şirketi Tetragon liderliğindeki Seri-C fonlama turunda 200 milyon dolar yatırım aldı.

  • 2019’u bugüne kadarki en güçlü büyüme yılı olarak nitelendiren Ripple’ın yatırım turuna Japon SBI Holdings ve Route 66 Ventures’da katıldı.

Kaynak: CoindeskRipple


Cash App’in İş İlanı Yeni İş Modellerine İşaret Ediyor

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey liderliğindeki finansal teknoloji şirketi Square, Kasım 2017’de kullanıcılara bitcoin alım satım olanağı sunan Cash App’i duyurmuştu.

  • Square’in Venmo’ya rakip olarak konumlandırdığı Cash App, aynı zamanda müşterilerinin bitcoin’i benimsemesini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Kaynak: The BlockLinkedIn


Algoritmik Ticaret Platformu CoinRoutes 2019 Rakamlarını Açıkladı

New York merkezli algoritmik ticaret yazılımı ve API sağlayıcısı CoinRoutes, 2019 boyunca platform üzerinde 1 milyar dolardan fazla dijital varlık akışı gerçekleştiğini açıkladı.

  • CoinRoutes, sağladığı teknoloji sayesinde müşterilerinin 40’a yakın büyük kripto para borsasında en iyi fiyatlara alım satım yapmalarını sağlıyor.

Kaynak: The Block


Rakuten Sadakat Puanlarını Kripto Paraya Dönüştürüyor

Rakuten Wallet’ın yeni hizmeti, kullanıcıların sahip olduğu Super Points adlı sadakat puanlarını bitcoin, ethereum ve bitcoin cash’e dönüştürmelerini sağlıyor.

  • Rakuten bu hamlesiyle birlikte sadakat programını daha çekici ve kullanışlı hale getirerek, Rakuten Super Points kullanımını da artırmayı hedefliyor.

Kaynak: Rakuten


Çin’de Kripto Borsa Yatırım Fonu (ETF) Başvurusu Yapıldı

Müşterilerinin 80 milyar doların üzerindeki varlıklarını yöneten Çinli varlık yönetimi firması Penghua Fund, kripto borsa yatırım fonunu (ETF) listelemek için başvuruda bulundu.

  • Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC) web sitesinde yaptığı açıklamada Penghua’nın başvurunun inceleme altında olduğunu açıkladı.

Kaynak: The BlockCoinTelegraph


İsviçre Cumhurbaşkanı: “Libra şu anki haliyle başarısız.”

İsviçre Cumhurbaşkanı Ueli Maurer’e göre Libra’nın stabil parası şu anki haliyle başarısız oldu. Ueli Maurer, yayıncı kuruluş SRF’e verdiği röportajda Libra’nın başarıya ulaşma şansının olmadığını çünkü bu para biriminin merkez bankaları tarafından kabul edilmeyeceğini düşündüğünü belirtti.

  • Libra geçtiğimiz haftalarda 2020 için planlanan ana ağ duyurusu hakkında ikinci yol haritasını yayınlamıştı.

Kaynak: The Block


Teknoloji Devlerinden Blokzincir Dünyasına Farklı Bakış Açısı

Kripto para dünyasına ait içerikler ve son dönemde hayatımıza girmeye başlayan blokzincir tabanlı dağıtık uygulamalarla ilgili AppleGoogleSamsung ve YouTube tarafından farklı yaklaşımlar sergileniyor.

  • Google, 26 Aralık’ta Ethereum’un cüzdan uygulaması Metamask’ın başvurusunu mobil cihazlarda kripto para madenciliği uygulamalarına karşı bir politika göstererek reddetmişti. Google’ın bu kararını gözden geçirerek 1 Ocak’ta Metamask’a onay çıktığını açıkladı.

Kaynak: DecryptThe Block


Telegram, Banka Kayıtlarını SEC ile Paylaşmayı Reddetti

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Telegram’ın 1.7 milyar dolarlık token satışı ile ilgili finansal ayrıntıları paylaşmayı reddettiğini açıkladı.

  • Telegram’ın satışa sunduğu Gram adlı tokenlarının, geliştirilecek ilen TON (Telegram Open Network) blokzincir platformunda kullanılması planlanıyor. Ancak arz edilen tokenların gelecekte yayına alınacak bir platformda kullanılacak oluşu Ekim 2018’de SEC’in Telegram’a dava açmasına sebep olmuştu.

Kaynak: The BlockFinance Magnates

Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Mühendisi olan Enes Türk, Blockchain Türkiye Platformu'nda düzenli yazıları ile yer almaktadır.