İş Geliştirme Mühendisi Enes Türk yayınladığı Medium yazısında haftanın dikkat çeken blokzinciri gelişmelerini derledi. Okuyucularımıza aktarıyoruz.

Blokzincir dünyasında bu hafta; dijital para birimleri, konsorsiyumlar, regülasyonların yankıları ve ödeme endüstrisinin oyuncuları arasındaki iş birlikleri var.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, dijital para birimi için çalışmalarını hızlandırarak konusunda lider olmaları gerektiğini belirtti. EBC’nin dijital para birimi ile ilgili hedeflerinin 2020 yılının ortalarına doğru netleşmesi bekleniyor. İsviçre’de kripto varlıklarla bankacılık hizmeti veren SEBA, faaliyet alanını aralarında Hong Kong ve Singapur’un da bulunduğu 9 ülkeye genişlettiğini açıkladı. Coinbase’in Visa markalı debit kartı, artık Ethereum tabanlı DAI tokenını destekleyecek. Böylece Coinbase kartının desteklediği kripto para birimi sayısı dokuza çıktı. ( BTC, ETH, BCH, LTC, BAT, REP, XLM, ZRX, DAI)

Avrupa Birliği’nin 5. Kara Para Aklama Karşıtı Yönergesi’nin (5AMLD) radikal KYC kuralları sebebiyle, kullanıcıların sosyal medya platformlarında ve mesajlaşma uygulamalarında küçük bitcoin ödemeleri göndermelerine izin veren bir tarayıcı uzantısı olan Bottle Pay faaliyetlerini durdurma kararı aldığını açıkladı. Fransa’da French-ICO adlı kripto para ile fon toplama platformu Finansal Piyasalar Otoritesi (AMF) tarafından ICO vizesini aldı. Banco Sabadell, Banco Santander, Bankia, BBVA ve CaixaBank, blokzincir ağlarında ödemelerin gerçekleşmesini sağlayacak Bankalar Arası Akıllı Ödeme Platformu kurmak için bir kavram ispatı çalışması başlattı.


Avrupa Merkez Bankası (ECB) Stablecoin Konusunda Lider Olmak İstiyor

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Başkanı Christine Lagarde, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, ECB’nin dijital para birimi çalışmalarını hızlandırmak ve stablecoin eğrisinin “önüne geçmek” istediğini söyledi.

  • Lagarde, Kanada, İngiltere ve diğer ülkelerdeki merkez bankalarının dijital paralara olan ilgilerini vurgulayarak ECB’yi sabit paralar konusunda liderlik etmeye çağırdı.
  • ECB’nin dijital para birimi çalışma grubu, 2020 yılının ortalarına kadar net hedefler koymayı planlıyor.

Kaynak: The Block


SEBA Hizmet Ağını Genişletiyor

İsviçre merkezli SEBA kripto para bankası, hizmetlerini Hong Kong ve Singapur da dahil olmak üzere dokuz yeni pazara genişlettiğini açıkladı.

  • Singapur, Hong Kong, İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa, Avusturya, Portekiz ve Hollanda’daki şirketler ve kurumsal müşteriler SEBA üzerinde hesap açabilecekler.
  • Banka müşterilerine sunduğu SEBAwallet uygulaması, onilne bankacılık ve SEBA kart hizmetleriyle BTC, ETH, XLM, LTC ve ETC’den oluşan beş kripto para birimini yönetmelerine olanak sunuyor.
  • Nisan 2018’de kurulan SEBA bu yılın Ağustos ayında İsviçre Finansal Piyasa Denetim Otoritesi’nden (FINMA) bankacılık lisansı almıştı.

Kaynak: The BlockAsianBlockchainReview


Coinbase’in Visa Debit Kartı, DAI Destekleyecek

San Francisco mekezli kripto para borsası Coinbase’in Visa Debit kartı, Ethereum tabanlı stablecoin DAI desteğini açıkladı.

  • Nisan ayında kullanılmaya başlanan Coinbase kartı, İngiltere ve AB’deki müşterilerin kripto para birimlerini doğrudan Coinbase hesaplarından harcamalarına izin veriyor.
  • Coinbase, geçtiğimiz ay dört yeni kripto para birimi için desteğini açıklamıştı. Böylece desteklenen kripto para birimi sayısı dokuza çıkmış oldu. (BTC, ETH, BCH, LTC, BAT, REP, XLM, ZRX, DAI)
  • Coinbase Card Avrupa’daki faaliyet alanını genişleterek toplam 29 ülkede geçerli durumda. Yeni desteklenen ülkeler ise Bulgaristan, Hırvatistan, Danimarka, Macaristan, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Polonya, Romanya ve İsveç oldu.

Kaynak: The Block


İngiliz Kripto Ödeme Sağlayıcısı Bottle Pay, Regülasyonların Ardından Kepenk İndirdi

Tohum yatırımı sürecinde 2 milyon dolarlık fon toplayan Bottle Pay, bu süreçten üç ay sonra Avrupa Birliği’nin 2020 Ocak ayından itibaren devreye girecek 5. Kara Para Aklama Karşıtı Yönergesi (5AMLD) dolayısıyla faaliyetlerine son vereceğini açıkladı.

  • Bottle Pay yetkilileri yeni düzenlemenin getirdiği radikal KYC kurallarına kesinlikle katılmadığını ve bu gereksinimlerin mevcut kullanıcı deneyimini olumsuz bir şekilde etkileyeceğini düşündüklerini belirttiler.
  • Haziran ayında hayata geçirilen Bottle Pay, kullanıcıların sosyal medya platformlarında ve mesajlaşma uygulamalarında küçük bitcoin ödemeleri göndermelerine izin veren bir tarayıcı uzantısı sağlıyordu.
  • 4AMLD ve 5AMLD’yi karşılaştırdığımızda yeni yönerge, borsaların ve cüzdan sağlayıcılarının gerekli yetkileri alabilmek için kripto para sahiplerinin adreslerini ve kimliklerini Finansal İstihbarat Birimlerine bildirmelerini zorunlu kılıyor.

Kaynak: The Block


Fransa’da Finsansal Piyasalar Otoritesi (AMF) ilk ICO’yu Onayladı

Fransa’da French-ICO adlı kripto para ile fon toplama platformu Finansal Piyasalar Otoritesi (AMF) tarafından ICO vizesini aldı.

  • ICO vizeleri, yatırımcıların karşılaşabileceği riskleri minimize eden bir araç olarak konumlandırılıyor.
  • ICO yapmak isteyen kurumların, French-ICO’ya başvuru yaparak, satışla ilgili tüm bilgileri ve riskleri açık bir şekilde belirtmeleri gerekiyor.
  • Diğer şartlar arasında başvuru yapan kurumların Fransa’da kurulmuş olması, sadece hizmet belirteçlerinin (utility token) satışının yapılması ve satış işleminin altı ay içerisinde tamamlanması bulunuyor.

Kaynak: Coindesk


İspanyol Bankaları Akıllı Sözleşmeler Destekli Programlanabilir Ödemeleri Test Edecek

Banco Sabadell, Banco Santander, Bankia, BBVA ve CaixaBank, blokzincir ağlarında ödemelerin gerçekleşmesini sağlayacak Bankalar Arası Akıllı Ödeme Platformu kurmak için bir kavram ispatı çalışması başlattı.

  • İspanyol Ödeme Sistemini (SNCE) yöneten Iberpay tarafından koordine edilen çalışma, akıllı sözleşmelerle kredi transferlerinin kolaylaştırılmasını amaçlıyor.
  • Iberpay, blokzincir ile geliştirilen her türlü ticari senaryonun, bir sözleşmenin imzalanmasından malların teslimine kadar otomatik bir şekilde sürdürülebileceğini söylüyor.
  • Bankaların düğüm olarak dahil olduğu blokzincir kavram ispatı çalışması altı ay sürecek ve hayali iş senaryoalrı test edilecek.

Kaynak: Finextra


JPMorgan’ın Bankalararası Bilgi Ağı (IIN) Japonya’da Faaliyete Geçecek

360’tan fazla üyesi bulunan Bankalararası Bilgi Ağı (IIN), Japonya’da 80 bankanın katılımıyla birlikte 2020 yılının ilk aylarında faaliyete geçecek.

  • JPMorgan’ın Quorum tabanlı platformu IIN, bankaların gerçek zamanlı veri alışverişi yapmasını ve ödemeleri doğrulamasını sağlıyor.
  • Katılımcı bankalardan Sumitomo Mitsui Trust Bank’in Hazine Operasyonları yetkilisi Takashi Endo, IIN’in kara para aklama davalarında bankalar ve kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğini kolaylaştıracağını söyledi.

Kaynak: AsianBlockchainReview

Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Mühendisi olan Enes Türk, Blockchain Türkiye Platformu'nda düzenli yazıları ile yer almaktadır.