Avrupa Merkez Bankası (ECB), yeni kurduğu “Dijital Euro Piyasası Danışma Grubu”na 30 üye kuruluş atadı.

Üyeler, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan potansiyel dijital euro’yu tasarlama ve dağıtma konusunda Eurosystem’e tavsiyede bulunacak. Euro bölgesinin para otoritesi olan Eurosystem, ECB ve Euro’yu kullanan üye ülkelerin ulusal merkez bankalarından oluşuyor.

Avrupa Merkez Bankası, dijital euro projesini resmi olarak geçtiğimiz Temmuz ayında başlatmıştı. O zamanlar kurum, bir piyasa danışma grubunun potansiyel kullanıcıların ve distribütörlerin dijital euro hakkındaki görüşlerini dikkate alacağını söylemişti.

Yeni kurulan bu grup, önümüzdeki aydan itibaren üç ayda bir toplantılar yapacak ve oturumlar arasında yazılı istişareler düzenleyecek. Grup, BBVA, Deutsche Bank AG, Société Générale, Avrupa Ödeme Konseyi, Stripe ve IKEA gibi kuruluşlardan üst düzey profesyonelleri içeriyor.

Grubun araştırması 24 ay sürecek ve dijital bir euro’nun tasarımı ve dağıtımıyla ilgili temel sorunları ele alacak.

Avrupa Merkez Bankası’nın araştırmaları tam gaz devam etse de henüz bir dijital euro çıkartıp çıkartmayacağına karar verdi. Banka, çıkartmaya karar verse dahi dijital euro’nun itibari paranın yerini alacak bir şey değil, onu tamamlayacak bir sistem olacağını söylüyor.

Avrupa Merkez Bankası dijital euro projesine başladı

KaynakThe Block