İngiltere merkezli pazar araştırma ve danışmanlık şirketi FMCG Gurus’un raporuna göre gıda, içecek ve besin takviyesi üreticilerinin, gittikçe şüpheci tüketicilerin güvenini kazanmak için blokzinciri teknolojisini benimsemeleri gerekiyor.

FMCG Gurus tarafından derlenen verilere göre halk gıda üreticilerine karşı güven kaybediyor. Blokzinciri teknolojisiyle çalışan çözümler ise tüketicilerin markaların çevreye ne kadar zarar verdiğini kontrol etmelerini sağlayan güvenilir araçlar sayesinde bu güveni tekrar kazanabilir.

İnsanlar ayrıca, yiyecek ve içecek markalarının etik uygulamalarını izlemek için de bu teknolojiyi kullanmak istediklerini belirtiyorlar.

Danışmanlık firması, ankete katılan küresel tüketicilerin yüzde 31’inin gıda markalarına güvenmediklerini, yüzde 25’inin ise bu markalara olan güvenlerinin son iki yıl içinde kötüleştiğini söylüyor. Tüm bu bulgular şirketin “Future of Blockchain: Global 2020” raporuna dahil edildi. FMCG Gurus, 2019’un üçüncü çeyreğinde yirmi altı ülkede 26.000 tüketiciyi araştırdığını ve onlara blokzinciri teknolojisi hakkında sorular sorduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, dünya çapındaki tüketicilerin sadece yüzde 18’inin yeni bir kavram olan blokzinciri teknolojisini bildiğini ortaya koydu. Bununla birlikte, bir açıklama yapıldıktan sonra, toplam yüzde 50’si bu teknolojiyi yiyecek, içecek ve besin takviyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanabileceklerini söyledi.

FMCG Gurus, tüketicilerin şirketlerin etik ve çevre politikaları hakkında geçmişte spekülasyonun olduğu kategorilerdeki ürünleri araştırırken blokzinciri destekli çözümler kullanma olasılıklarının daha yüksek olacağını da belirtiyor.

Küresel markalar, çevreye ve etik kurallara daha duyarlı hale gelen tüketicilerinden daha fazla denetleme talebi görüyor. Araştırma göre tüketicilerin yüzde 58’i, şirketlerin karbon ayak izlerini kontrol etmeye, ürünlerini üretirken ve dağıtırken ne kadar CO2 üretildiğini görmeye özellikle istekli olacaklarını söyledi.

Rapor yazarlarının kullandığı ifadelere göre, tüketiciler tedarik zincirinin tamamında sürdürülebilirlik girişimleri görmek istiyorlar. Büyük bir kesim markaların etik ve çevre dostu bir şekilde hareket ettiklerinden emin olmak istiyor. Blokzinciri teknolojisinin sunduğu potansiyel ise bunu gerçekleştirebilir. Nitekim IBM’in Food Trust platformu bir süredir bunu başarıyla gerçekleştiriyor.

Blokzinciri, gıda sektöründe şeffaflığı ve izlenebilirliği nasıl sağlıyor?

KaynakCryptonews