Mastercard tarımsal blokzinciri çözümleri üreten GrainChain ile ortaklığa gittiğini duyurdu. İki firma Orta Amerika, Meksika ve ABD’de üreticiler ve tüketiciler için emtia tedarik zincirinin görünürlüğünü artıracak.

Ortaklık, nihai tüketicilerle güven yaratmak amacıyla tedarik zinciri standartlarına bağlı kalarak tedarikçilerin ve çiftçilerin marka itibarlarını korumaları için güçlendirmeyi amaçlıyor.

Tedarik zinciri yönetimi Mastercard Provenance Solution ile sağlanacak ve GrainChain ile birlikte ürünlere güvenilir uçtan uca görünürlük sağlanacak. Bu görünürlük, tedarik zincirindeki her tarafın her bir ürünü takip etmesini ve menşeini doğrulamasını sağlayacak. Böylelikle sektöre yönelik güven de artacak. Provenance ile taraflar, ürünü doğrulayan blokzinciri teknolojisi ile bu malları ‘adli olarak’ takip edebilecek. Bu şekilde markalar ve çiftçiler hem tüketicileri hem de itibarlarını koruyabilecekler.

Mastercard’da inovasyondan sorumlu başkan yardımcısı Deborah Barta konuyla ilgili olarak: “İzlenebilirlik pazarı küresel bir endüstri. Tüketiciler, markalar ve hükümetler ürün ve hizmetlerin nereden geldiğini bilmek istediğinden, ürünlerin ve malların dijital kimliği bugün daha da kritik hale gelmiştir. Mastercard Provenance çözümü ile tarafların güvenilir verilerden yararlanmasına yardımcı olmaya odaklandık. Bu da tedarik zincirleri boyunca verimlilik sağlıyor ve nihayetinde tüketicileri korumaya yardımcı oluyor.

Mastercard gıda izlenebilirliği için blokzinciri teknolojisini ilk defa kullanmıyor. Dağıtık defter teknolojilerini ve blokzincirini fazlasıyla benimseyen şirket, geçtiğimiz yıl Provenance çözünümü Envisible’ın gıda izlenebilirlik sistemi Wholechain ile entegre etmek için bir ortaklık duyurmuştu.

Agritech sektörünün dışında Mastercard’ın blokzinciri teknolojisini farklı sektörler için de kullandığı görülüyor. Şirket kısa süre önce merkez bankası dijital para birimi (CBDC) test platformunu duyurmuştu. Platform, merkez bankalarının CBDC yayınlaması, dağıtımı ve değişimi gibi bir CBDC ekosistemini simüle ederek kullanım durumlarını değerlendirmesine ve yaygınlaştırma stratejilerini test etmesine olanak tanıyor.

Mastercard sahtecilikle mücadelede blockchain kullanacak

KaynakLedgerInsights