Dünyadaki birçok merkez bankası bir süredir kendi ülkelerinin para birimlerinin bir dijital versiyonu üzerinde çalışmalar yürütüyor. CBDC olarak adlandırılan bu paraya yönelik en büyük endişe kaynaklarından birisi ise mahremiyet.

Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yapılan yeni bir çalışma, potansiyel CBDC kullanıcılarının muhtemelen benzer taleplerde bulunacağını ve gizliliğin korunmasının dikkate alınması gerektiğini ortaya çıkardı.

Halk arasında dünya merkez bankalarının merkez bankası olarak bilinen BIS’in bu raporunda, 3.500 kişiye ödeme aracı olarak CBDC kullanımlarının gizlilik düzeyine bağlı olarak nasıl değişeceği soruldu. Gizlilik konusunda bilgi sağlanması da önemli bir faktördü. Yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan raporda, “Her iki faktörün de katılımcıların gizliliğe duyarlı ürünler satın alırken CBDC kullanma istekliliğini yüzde 60’a kadar önemli ölçüde artırdığını bulduk.” ifadelerini kullanıyor.

Her geçen gün daha fazla ülke CBDC’lerin kullanımı araştırıyor. Bu araştırmalar yürütülürken gizlilik her zaman en çok göz önünde bulundurulan nokta olmadı. Örneğin ABD, CBDC’lerin anonim olmayacağını açıklamıştı.

Raporda bununla ilgili olarak, “Bulgularımız, CBDC’nin kara para aklamayla mücadele ve/veya terörizmin finansmanıyla mücadele düzenlemelerini karşılarken yeterli anonimlik sağlayacak ve gizliliği koruyacak şekilde tasarlandığı sürece, ticari bankaların vadesiz mevduatları da dahil olmak üzere özel sektör tarafından sağlanan mevcut ödeme araçlarının yerini alma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor” açıklamasına yer verildi.

Araştırma, CBDC’lerin çevrimdışı alışverişlerde kullanılabileceği senaryoda, kredi veya banka kartlarından (%31,3) sonra en popüler ikinci ödeme aracı olduğunu ortaya koyuyor. Çevrimiçi alışverişlerde, gizliliğe duyarlı ürünler satın alındığında CBDC’ler en popüler (%42), gizliliğe duyarlı olmayan ürünler için ise ikinci sırada (%29,7) olduğu görüldü.

Singapur Para Otoritesi toptan CBDC için pilot çalışmasını başlattı

KaynakCoinDesk