Çin’in Chengdu şehri, genellikle maaş anlaşmazlıklarının kurbanı olan kırsal kesim göçmen işçileri için güvenli ve şeffaf ödemeler sağlamak amacıyla blokzinciri teknolojisiyle desteklenen An Xin Zhu mobil uygulamasını başlattı.

İş sözleşmeleri, emirler, vardiyalar gibi verileri blokzincirine işleyen uygulama, her ödemenin doğru bir şekilde yapıldığından emin oluyor. Sisteme bir kez kaydedilen veriler değiştirilemez olduğu için işverenlerin, çalışanların haklarını manipüle etmesi engelleniyor.

An Xin Zhu uygulaması, Chengdu merkezli Yi Zhi Teknoloji şirketi ve Şanghay Jiao Tong Üniversitesi’ndeki Kriptoloji ve Bilgisayar Güvenliği Laboratuvarı tarafından geliştirildi.

Uygulama sayesinde göçmen bir işçi, Çin medyası Xinhua News’e, o gün kazandığı para konusunda ilk kez net olduğunu ve ödemenin hesabına doğru bir şekilde gönderildiğini söyledi.

Chengdu’nun başkenti olduğu Sichuan eyaletinde çok sayıda göçmen işçi bulunuyor. Sichuan hükümetinin bir raporuna göre, yılda yaklaşık 25 milyon kişi büyük şehirlerde daha yüksek ücretli işler aramak için eyaleti terk ediyor. 2021’de 8000’den fazla Sichuanlı göçmen işçi, işverenleri mahkemeye çıkardı ve işverenlerin borçlu olduğu 140 milyon yuan’dan (yaklaşık 22 milyon $) fazlasını geri istedi.

Şimdiye kadar, An Xin Zhu, Çin genelinde 70 yerde pilot çalışması yaptı. 25.000 göçmen işçi kayıt altına alındı ​​ve uygulama aracılığıyla 20 milyon yuan’ın (3,1 milyon dolar) üzerinde transfer yapıldı.

Chengdu, maaşla ilgili sorunları çözmek için blokzinciri kullanan ilk şehir olabilir, ancak kamu hizmetleri için blokzinciri kullanan ilk yerel hükümet değil. 2020’de Pekin yerel yönetimi, kimlik bilgileri, evlilik sertifikaları ve işletme lisansları dahil olmak üzere 40 tür elektronik sertifika veren Beijing Tong adlı bir blokzinciri platformu oluşturmuştu.

Pekin birçok kamu hizmeti için blokzincirinden yararlanıyor

KaynakLedgerInsights