Güney Kore’nin Merkez Bankası Bank of Korea (BOK), ülkenin Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ve Finansal Denetleme Hizmeti (FSS) ile iş birliği içinde gelecek yıl 100.000 vatandaşın katılımıyla bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilot uygulaması başlatacağını duyurdu.

The Korea Times’ın haberine göre planlanan lansman, BOK Başkanı Rhee Chang-yong ile Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Genel Müdürü Agustin Carstens arasında yapılan toplantının ardından geldi. Carstens, CBDC’yi “dijital kazanç” olarak nitelendirerek merkez bankasının gelecekteki bir para sistemini benimseme çabalarını övdü.

Güney Kore’de CBDC ile ilgili en son gelişme, BOK tarafından Ekim ayında duyurulan, BIS ve diğer kurumlarla ortaklaşa gerçek dünya CBDC deneylerine başlama planıydı.

Habere göre yaklaşık 100.000 vatandaş, ticari bankalar tarafından CDBC biçiminde verilen “mevduat token’ları” ile mal satın almalarına olanak tanıyan pilot programa katılacak. Programın işlevselliğinin bir mağazada kupon kullanmaya benzer şekilde olacağı tahmin ediliyor.

Katılımcılar, seçilen ticari bankalar tarafından, yalnızca belirlenen ödeme amaçlarıyla sınırlı olacak üç aylık bir deneme projesi için gelecek yılın Eylül ve Ekim ayları arasında seçilecek.

Bir BOK yetkilisi konuyla ilgili olarak, “İlgili kuruluşlarla yapılan istişarelerin ve ilgili yasaların incelenmesinin ardından pilot proje ilk olarak 2024’ün dördüncü çeyreğinde gerçekleştirilecek. Bankaların yeni bireysel projeler önermesi durumunda ayrı pilot projeler yürütme olasılığı da değerlendirilecek.” ifadelerini kullandı.

BOK, dijital para birimlerinin, COVID-19 salgını sırasında özel hibeler ve devlet tarafından sağlanan çocuk bakımı için kullanılanlar da dahil olmak üzere mevcut kupon sistemlerinde yaygın olan çeşitli sorunları etkili bir şekilde çözebileceğini ve yüksek işlem ücretlerini, geciken ödeme sürelerini ve dolandırıcılık faaliyetleri riskini hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Güney Kore Merkez Bankası toptan CBDC testlerine başlıyor

KaynakTheKoreaTimes