World Bank’a göre hava kirliliği hastalık ve erken ölümlerin en büyük çevresel nedeni. Hava kalitesinin izlenmesi hükümetlere ve bilim insanlarına kirlilikle mücadele için ihtiyaç duydukları bilgileri sağlayabilir.

Ancak PlanetWatch CEO’su Claudio Parrinello’ya göre potansiyel olarak hayat kurtaran bu verileri toplamak için yeterli çalışmalar yapılamıyor.

Tam da bu nedenle Parrinello’nun şirketi, hava kalitesini izlemek için blokzinciri tabanlı bir sistem geliştiriyor. İnsanlara düşük maliyetli hava kalitesi sensörleri sağlayarak bunları evlerinin dışına kurmaya veya işe giderken taşımaları için teşvik etmek istiyor. Sonucunda ise toplanan verilerin blokzincirine yüklenmesini istiyor.

CEO yaptığı açıklamada: “Genellikle hava kirliliği az sayıda yere kurulan büyük, pahalı bilimsel araçlar ile izlenir ve veriler gerçek zamanlı olarak yayınlanamaz. Hava kalitesini izleme konusundaki eksiklik, gerçek zamanlı veri sağlayan, yüksek yoğunluklu ve düşük maliyetli bir sensör ağı. Şirket olarak bunu sağlamaya çalışıyoruz.

PlanetWatch’un geliştirdiği sistemde verileri blokzincirine yükleyen herkes platformun yerel birimi PLANET tokenlarıyla ödüllendiriliyor. Veriler nispeten yeni olan Algorand adlı bir blokzinciri ağına yüklenecek.

PlanetWatch bu projesinde CERN tarafından destekleniyor. CERN’ün spin-off programının bir parçası olan şirketin, laboratuvarın ekipmanına, altyapısına ve teknik desteğine erişimi var.

KaynakDecrypt